Fina krem juha od karfiola

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Fina krem juha od karfiola

Karfiol (cvjetaču) nazivaju i riznicom zdravlja, s obzirom da nam donosi bogatstvo vitamina C i vlakana. Kao osnovna namirnica dobar je za pripremu finih krem juha i dat će obroku bogat okus kao uvod svakom jelu. Ja se pretjerano ne vodim preporukama kroz koje vam karfiol prezentiraju kao odličan izvor za prevenciju raznih oboljenja, ali sam siguran da će te uz ovakvu pripremu uživati u toploj krem juhi bogatoj okusima karfiola, vrhnja i čilija.

Sastojci

Broj porcija
4
600 gcvjetače (otprilike)
200 mlvrhnja za kuhanje
1 lvode ili temeljca
maslinovo ulje
1½ žličicebrašna
⅛ žličicesoli
papar
svježi peršin
čili

Priprema

1Pripremite cvjetaču

Očistite cvjetaču od listova i debljih stabljika pa izrežite ili iskidajte na manje komade.


2Kuhajte cvjetaču

U lonac dodajte vodu i sol te potopite cvjetaču.


Nakon što voda zavrije, kuhajte oko 20 minuta, dok deblji dijelovi ne postanu lako lomljivi pod pritiskom žlice.


3Usitnite u pire

Izvadite dvije trećine cvjetače u zasebnu posudu i usitnite štapnim mikserom kako biste napravili pire.


4Pripremite bazu za juhu

Na malo maslinovog ulja popržite brašno. Čim brašno počne mijenjati boju, smanjite intenzitet plamena i dodajte pire od cvjetače uz učestalo miješanje.


Dodajte barem pola vode u kojoj ste kuhali cvjetaču, kao i preostalu cvjetaču koju niste usitnili (možete je malo usitniti nožem ili vilicom).


Promiješajte sve da se sjedini.


5Dodajte vrhnje za kuhanje

Kada juha zavrije, dodajte sjeckani list peršina i vrhnje za kuhanje.


Miješajte i po potrebi dodajte još vode u kojoj ste kuhali cvjetaču.


Nakon par minuta provjerite okuse. Po potrebi dosolite i popravite okuse začinima.


6Prilagodite gustoću juhe

Gustoću prilagodite ovisno o vašim željama. Ako želite rjeđu juhu, dodajte tekućine ili dulje kuhajte kako bi voda isparila, ukoliko želite gušću juhu.


7Poslužite

Juhu poslužite u zdjelicama.


Po želji, posipajte čilijem i popaprite. Dobar tek!