Pita s jabukama i vanilijom

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pita s jabukama i vanilijom by Shutterstock Shutterstock

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

140 gmaslaca
1žumanjak
200 gglatkog brašna
⅓ žličicepraška za pecivo
sol
50 gšećera u prahu
½ žličiceekstrakta vanilije
15 mlvode
1 žlicadžema od marelice
10 gšećera u prahu

Nadjev

6jabuka
30 gmaslaca
180 mlvrhnja za šlag
2jaja
3žumanjka
2 žlicemeda
180 mlmlijeka
100 gšećera u prahu
½ žličiceekstrakta vanilije
25 ggustina

Priprema

1Prosijte brašno

Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u veliku zdjelu.


Maslac izrežite na male kockice i ostavite sa strane.


2Pomiješajte mokre sastojke

U čistoj zdjeli, pomiješajte žumanjak, vodu i ekstrakt vanilije. Dodajte šećer i miješajte dok se potpuno ne otopi.


3Zamijesite tijesto

U zdjelu s brašnom dodajte kockice maslaca. Ručno ili pomoću miksera miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta.


Dodajte smjesu sa žumanjkom i vodom. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.


Oblikujte tijesto u kuglu, spljoštite ga i omotajte u plastičnu foliju.

Stavite u hladnjak na minimalno 30 minuta.


4Razvaljajte tijesto

Pećnicu zagrijte na 165°C.


Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u obliku kruga. Stavite tijesto u kalup za pitu i oblikujte ga tako da prati oblik kalupa.


Vratite tijesto u hladnjak na dodatnih 15 minuta.


5Pripremite jabuke

Jabuke ogulite, izvadite im sredinu i narežite ih na tanke kriške.


U tavi na srednjoj vatri rastopite med i maslac. Dodajte kriške jabuka i pirjajte dok ne postanu mekane, ali se još uvijek ne raspadaju.


Ostavite sa strane da se ohlade.


6Pecite u pećnici

Tijesto prekrijte papirom za pečenje pa pecite 20 minuta na 165 stupnjeva.


Uklonite papir pa vratite u pećnicu na još 8-10 minuta.


7Napravite kremu

U zdjeli pomiješajte jaja, žumanjke, šećer i gustin.


U loncu zagrijte mlijeko i vrhnje skoro do vrenja te polako ulijevajte u smjesu s jajima, stalno miješajući.


Kremu stavite nazad na vatru i miješajte dok se ne zgusne.


Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.


8Sastavite pitu

Na pečeno tijesto nanesite kremu.


Na kremu položite pržene kriške jabuka.


Premažite vrh pite džemom od marelica koji ste prethodno rastopili.


Pospite šećerom u prahu.


9Pecite u pećnici

Pecite na 180°C oko 8 minuta dok vrh ne postane blago karameliziran.


10Poslužite

Izvadite pitu iz pećnice, pustite da se ohladi nekoliko minuta. Narežite na kriške i poslužite uz kiselo vrhnje ili šlag.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.