Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u veliku zdjelu.
Maslac izrežite na male kockice i ostavite sa strane.
U čistoj zdjeli, pomiješajte žumanjak, vodu i ekstrakt vanilije. Dodajte šećer i miješajte dok se potpuno ne otopi.
U zdjelu s brašnom dodajte kockice maslaca. Ručno ili pomoću miksera miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta.
Dodajte smjesu sa žumanjkom i vodom. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu, spljoštite ga i omotajte u plastičnu foliju.
Stavite u hladnjak na minimalno 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 165°C.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u obliku kruga. Stavite tijesto u kalup za pitu i oblikujte ga tako da prati oblik kalupa.
Vratite tijesto u hladnjak na dodatnih 15 minuta.
Jabuke ogulite, izvadite im sredinu i narežite ih na tanke kriške.
U tavi na srednjoj vatri rastopite med i maslac. Dodajte kriške jabuka i pirjajte dok ne postanu mekane, ali se još uvijek ne raspadaju.
Ostavite sa strane da se ohlade.
Tijesto prekrijte papirom za pečenje pa pecite 20 minuta na 165 stupnjeva.
Uklonite papir pa vratite u pećnicu na još 8-10 minuta.
U zdjeli pomiješajte jaja, žumanjke, šećer i gustin.
U loncu zagrijte mlijeko i vrhnje skoro do vrenja te polako ulijevajte u smjesu s jajima, stalno miješajući.
Kremu stavite nazad na vatru i miješajte dok se ne zgusne.
Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.
Na pečeno tijesto nanesite kremu.
Na kremu položite pržene kriške jabuka.
Premažite vrh pite džemom od marelica koji ste prethodno rastopili.
Pospite šećerom u prahu.
Pecite na 180°C oko 8 minuta dok vrh ne postane blago karameliziran.
Izvadite pitu iz pećnice, pustite da se ohladi nekoliko minuta. Narežite na kriške i poslužite uz kiselo vrhnje ili šlag.