Sav pribor i opremu dobro operite. 12 g čaja prebacite u filter vrećicu za čaj. Zagrijte 500 ml vode do 80°C.
U staklenku dodajte 500 ml ugrijane vode, zatim dodajte vrećicu s čajem i ostavite da se infuzira 5 minuta. Nakon toga, izvadite čaj iz vode.
Dodajte 100 g šećera i dobro promiješajte da se potpuno otopi. Dodajte 1100 ml hladne vode kako biste ohladili tekućinu.
Zatim dodajte starter tekućinu ili nepasteriziranu kombuchu i dobro promiješajte. U ovom koraku možete, ali i ne morate dodati kombucha gljivu.
Obavezno! Smislite i na staklenku napišite ime svoje kombuche. Super ime = super kombucha.
Prekrijte staklenku krpom i ostavite da fermentira 7-14 dana na sobnoj temperaturi. Idealna temperatura je između 21-27°C.
Vaša će kombucha biti spremna za piće ovisno o tome kakva vam se sviđa: 5-7 dana za blažu kiselost, a 8-14 dana za nešto više kiselosti. Isprobajte kako biste saznali što vam više odgovara. U tom periodu će se SCOBY (gljiva) formirati na vrhu.
Odvojite 300 ml gotove kombuche; koristite je kao starter tekućinu za pokretanje sljedeće ture.
Ostatak kombuche prebacite u bocu i čuvajte u hladnjaku. Uživajte u svojoj domaćoj kombuchi.