Domaća kombucha

Vrijeme pripremePriprema
16h 40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
16h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaća kombucha by Shutterstock Shutterstock

Kombucha po receptu Hrvoja Belančića iz Kocha Kombuche.

Sastojci

Broj porcija
7
12 gcrnog ili zelenog čaja
100 gšećera
500 mlvode za kuhanje čaja
1,1 lhladne vode
250 mlstarter tekućine (ili 330 ml nepasterizirane kombuche, npr. Kocha Classic)
opcionalno: 1 kombucha gljiva

Priprema

Sav pribor i opremu dobro operite. 12 g čaja prebacite u filter vrećicu za čaj. Zagrijte 500 ml vode do 80°C.


U staklenku dodajte 500 ml ugrijane vode, zatim dodajte vrećicu s čajem i ostavite da se infuzira 5 minuta. Nakon toga, izvadite čaj iz vode.


Dodajte 100 g šećera i dobro promiješajte da se potpuno otopi. Dodajte 1100 ml hladne vode kako biste ohladili tekućinu.


Zatim dodajte starter tekućinu ili nepasteriziranu kombuchu i dobro promiješajte. U ovom koraku možete, ali i ne morate dodati kombucha gljivu.


Obavezno! Smislite i na staklenku napišite ime svoje kombuche. Super ime = super kombucha.


Prekrijte staklenku krpom i ostavite da fermentira 7-14 dana na sobnoj temperaturi. Idealna temperatura je između 21-27°C.


Vaša će kombucha biti spremna za piće ovisno o tome kakva vam se sviđa: 5-7 dana za blažu kiselost, a 8-14 dana za nešto više kiselosti. Isprobajte kako biste saznali što vam više odgovara. U tom periodu će se SCOBY (gljiva) formirati na vrhu.


Odvojite 300 ml gotove kombuche; koristite je kao starter tekućinu za pokretanje sljedeće ture.


Ostatak kombuche prebacite u bocu i čuvajte u hladnjaku. Uživajte u svojoj domaćoj kombuchi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.