Suho pirjane gljive

Vrijeme pripremePriprema
0h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
15min
KompliciranostTežina
Cijena
Suho pirjane gljive by Unsplash Unsplash

Sastojci

Broj porcija
2
230 ggljiva po želji

Priprema

Metoda koju nazivamo suho pirjanje točno je ono što zvuči. Gljive se pirjaju na suhoj tavi, bez dodavanja masnoće ili drugih sastojaka.


Iako se ova tehnika rijetko koristi samostalno, lako se može kombinirati s različitim receptima, a uspješno rješava problem previše vodenastih gljiva.


Suho pirjanje uklanja višak vode iz gljiva, koncentrirajući njihov okus i dajući im bogatu, mesnatu teksturu.


Nakon toga, sve što dodate gljivama ili kako ih kombinirate s drugim sastojcima, bazirat će se na tom intenzivnom okusu, bez straha da će gljive osloboditi previše vode i razvodniti jelo.


ada suho pirjate gljive, važno je da su one čiste i bez zemlje. Gljive nikada ne bi trebalo prati vodom jer upijaju vlagu; umjesto toga, nečistoće s njih uklonite pomoću papirnatog ručnika ili meke četkice.


Također, bitno je ne pretrpati tavu. Ostavite dovoljno prostora između njih kako se ne bi kuhale u vlastitom soku.


Većina gljiva koja se priprema na ovaj način može ostati cijela, osim baš izrazito velikih primjeraka. Ako gljive imaju duge peteljke, skratite ih kako bi bile u ravnini s kapom.


Započnite s približno 225 grama gljiva po vašem izboru koje ste prethodno očistili od zemlje i nečistoća.


Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i rasporedite gljive po njoj, ostavljajući malo prostora između svake.


Pirjajte gljive bez miješanja dok ne poprime zlatno-smeđu boju, otprilike 5 minuta. Zatim ih okrenite i pirjajte drugu stranu još 5 minuta.


Nakon osnovnog suhog pirjanja, gljive možete dodatno začiniti na nekoliko načina. Ako preferirate okus češnjaka, u sredinu tave dodajte malo maslinovog ulja, češnjak i sol te kratko sve zajedno popržite.


Za ljubitelje maslaca i začinskog bilja, predlažemo dodavanje maslaca, češnjaka, ljutike, timijana i crnog papra te kratko prženje dok se sastojci ne prožmu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.