Originalna Sacher torta

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Originalna Sacher torta by Index Index

Sastojci

Broj porcija
12

Torta

130 gcrne čokolade (min. 55% udjela kakaa)
1mahuna vanilije
150 gomekšalog maslaca
100 gšećera u prahu
6jaja
100 gšećera
140 gglatkog pšeničnog brašna

Dodatno

200 gdžema od marelice
200 gšećera
150 gcrne čokolade (min. 55% udjela kakaa)
slatko vrhnje za ukrašavanje

Priprema

1 Ispecite biskvit

Zagrijte pećnicu na 170°C. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, strane namastite i pospite s malo brašna.


Otopite čokoladu iznad kipuće vode. Neka se malo ohladi. Mahunu vanilije prerežite po dužini i izdubite sjemenke.


Ručnim mikserom tucite omekšali maslac sa šećerom u prahu i sjemenkama vanilije dok se ne pojave mjehurići. Odvojite jaja.


Žumanjke jedno po jedno umiješajte u smjesu s maslacem. Sada postupno dodajte otopljenu čokoladu.


Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg, a zatim stavite u smjesu maslaca i čokolade. Preko smjese prosijte brašno pa umiješajte brašno i tučeni snijeg od bjelanjaka.


Prebacite smjesu u kalup, zagladite vrh i pecite u pećnici (srednja rešetka) 10-15 minuta, ostavljajući vrata pećnice odškrinuta širine prsta.


Zatim zatvorite pećnicu i pecite oko 50 minuta (kolač je gotov kada malo popusti na dodir).


Izvadite kolač iz pećnice i olabavite stranice opružnog oblika. Pažljivo prevrnite tortu na rešetku za torte obloženu papirom za pečenje i ostavite da se ohladi otprilike 20 minuta.


2 Prerežite i premažite

Zatim skinite papir za pečenje, okrenite kolač i ostavite na rešetki da se potpuno ohladi. Prerežite tortu vodoravno na pola.


Zagrijte džem i miješajte dok ne postane glatko. Gornji dio obje polovice kolača premažite pekmezom i stavite jednu na drugu. Pekmezom premažite i strane.


3 Prelijte glazurom

Da biste napravili glazuru, stavite šećer u prah u lonac sa 125 ml vode i kuhajte na jakoj vatri otprilike 5 minuta.


Šećerni sirup skinite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. Čokoladu krupno nasjeckajte postupno dodajući u sirup i miješajte dok ne postane gusta tekućina.


Kako provjeriti je li gustoća dobra? Učinite to tako da po drvenoj kuhači stavite malo glazure i na njoj bi trebao ostati sloj glazure debljine otprilike 4 mm.


Ako je glazura pregusta, dodajte nekoliko kapi šećernog sirupa da je razrijedite (kako biste to učinili, olabavite preostali šećer u loncu s malo vruće vode). Pazite da se glazura ne zagrije jer će u suprotnom biti bez sjaja kad se kuha.


Svu mlaku tekućinu za glazuru odjednom prelijte po vrhu kolača i brzo razmažite nožem za glazuru. Ostavite glazuru da odstoji nekoliko sati. Poslužite ukrašeno šlagom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.