Zagrijte pećnicu na 170°C. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, strane namastite i pospite s malo brašna.
Otopite čokoladu iznad kipuće vode. Neka se malo ohladi. Mahunu vanilije prerežite po dužini i izdubite sjemenke.
Ručnim mikserom tucite omekšali maslac sa šećerom u prahu i sjemenkama vanilije dok se ne pojave mjehurići. Odvojite jaja.
Žumanjke jedno po jedno umiješajte u smjesu s maslacem. Sada postupno dodajte otopljenu čokoladu.
Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg, a zatim stavite u smjesu maslaca i čokolade. Preko smjese prosijte brašno pa umiješajte brašno i tučeni snijeg od bjelanjaka.
Prebacite smjesu u kalup, zagladite vrh i pecite u pećnici (srednja rešetka) 10-15 minuta, ostavljajući vrata pećnice odškrinuta širine prsta.
Zatim zatvorite pećnicu i pecite oko 50 minuta (kolač je gotov kada malo popusti na dodir).
Izvadite kolač iz pećnice i olabavite stranice opružnog oblika. Pažljivo prevrnite tortu na rešetku za torte obloženu papirom za pečenje i ostavite da se ohladi otprilike 20 minuta.
Zatim skinite papir za pečenje, okrenite kolač i ostavite na rešetki da se potpuno ohladi. Prerežite tortu vodoravno na pola.
Zagrijte džem i miješajte dok ne postane glatko. Gornji dio obje polovice kolača premažite pekmezom i stavite jednu na drugu. Pekmezom premažite i strane.
Da biste napravili glazuru, stavite šećer u prah u lonac sa 125 ml vode i kuhajte na jakoj vatri otprilike 5 minuta.
Šećerni sirup skinite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. Čokoladu krupno nasjeckajte postupno dodajući u sirup i miješajte dok ne postane gusta tekućina.
Kako provjeriti je li gustoća dobra? Učinite to tako da po drvenoj kuhači stavite malo glazure i na njoj bi trebao ostati sloj glazure debljine otprilike 4 mm.
Ako je glazura pregusta, dodajte nekoliko kapi šećernog sirupa da je razrijedite (kako biste to učinili, olabavite preostali šećer u loncu s malo vruće vode). Pazite da se glazura ne zagrije jer će u suprotnom biti bez sjaja kad se kuha.
Svu mlaku tekućinu za glazuru odjednom prelijte po vrhu kolača i brzo razmažite nožem za glazuru. Ostavite glazuru da odstoji nekoliko sati. Poslužite ukrašeno šlagom.