U velikoj tavi na vatri srednje jačine zagrijte maslac i dvije žlice maslinovog ulja. Kad se maslac zapjeni, dodajte šampinjone i prstohvat soli te kuhajte pet minuta, povremeno miješajući.
Dodajte nasjeckani luk, miješajte i kuhajte dok gljive ne porumene, dvije do tri minute, pa prebacite na tanjur.
U zdjelu s piletinom ulijte preostalu jednu žlicu maslinovog ulja, a piletinu začinite po želji. Zatim ju pecite na laganoj vatri 10 do 12 minuta, povremeno okrećući, pa dodajte vino, temeljac i majčinu dušicu.
Piletinu zatim premjestite u posudu za pečenje i pecite 5 do 6 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190 stupnjeva.
Dok se piletina peče, u tavici pomiješajte šampinjone i vrhnje za kuhanje pa kuhajte dok ne zavre. U umak s gljivama dodajte pileće zabatke te poslužite s tjesteninom po želji.