Musaka od poriluka

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Musaka od poriluka by Shutterstock Shutterstock
Musaka od poriluka by Shutterstock Shutterstock

U potrazi za novim idejama i receptima za ručak neprestano tražimo nove kombinacije koje su zdrave i ukusne. Jedna od dobrih ideja mogla bi biti musaka od poriluka. 

Sastojci

Broj porcija
4
150 gslanine
250 gpilećih jetrica
1 žličicamaslaca
350 mlmlijeka
4 žlicebrašna
sol, papar

Priprema

1Pripremite poriluk

Poriluk operite, očistite i nakratko prokuhajte, zatim ga narežite na deblje kolutove.


2Popržite slaninu i jetrica

U tavi na malo ulja popržite na kockice narezanu slaninu, dodajte na kockice narezanu pileću jetricu. Pržite nekoliko minuta. Začinite po želji.


3Napravite bešamel

Od mlijeka oduzmite manji dio, u njemu izmiješajte brašno i prstohvat soli. Veći dio mlijeka zavrijte, dodajte umućeno brašno i maslac, kuhajte nekoliko minuta pazeći da ne ostanu grudice.


4Složite musaku

Na dno namašćenog kalupa za pečenje stavite red poriluka, zatim slanine i jetrica, ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.


5Prelijte musaku, stavite peći

Složenu musaku prelijte pripremljenim bešamel umakom, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 40 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.