Bake kuhaju: Pečenka s restanim krumpirom i makovnjača

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Bake kuhaju: Pečenka s restanim krumpirom i makovnjača by youtube
Bake kuhaju: Pečenka s restanim krumpirom i makovnjača

Sastojci

Broj porcija
6

Makovnjača - tijesto

1kvasac
0,5 čašetoplog mlijeka
4žumanjka
450 g brašna (+ 1 žlica za kvas)
2 žlicešećera
2 žlicetoplog mlijeka
200 gmaslaca
2 žlicekiselog vrhnja

Makovnjača - nadjev

4bjelanjka
600 gmaka
4 žlicešećera
1 žlica + 1½ žličiceoštrog brašna
1 vrećicavanilin šećera
3 žlicemaslaca
400 mlvrućeg mlijeka
1 žlicaruma
1 žlicakiselog vrhnja

Pečenka

5odreska svinjske vratine
4 žlicesvinjske masti
1 režanjčešnjaka
1 glavicaluka
1 čašadomaćeg octa

Krumpir

1 kgkrumpira
0,5 glaviceluka

Priprema

1 Makovnjača

Pomiješajte kvasac s pola čaše toplog mlijeka, žlicom šećera i ostavite smjesu 10 minuta na toplom da se digne. Kada se kvasac digne, u posebnoj zdjeli za tijesto odvojite 4 žumanjka, a bjelanjke čuvajte za nadjev.


Žumanjke pomiješajte s brašnom, žlicom šećera, 2 žlice toplog mlijeka, maslacem, kiselim vrhnjem i kvascem. Dobro zamijesite rukom pa opet ostavite na toplom da se digne.


Dok se tijesto diže, izmiksajte bjelanjke i miksajte dok ne postanu skroz čvrsti. U posebnoj zdjeli pomiješajte mak, šećer, brašno i vanilin šećer, dodajte rastopljeni maslac, vruće mlijeko, rum, kiselo vrhnje i bjelanjke. Sve dobro promiješajte i podijelite na dva dijela.


Namastite posudu za pečenje, tijesto razdvojite na pola, razvaljajte ga i po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev. Isto učinite i s drugom polovicom tijesta i nadjeva, zarolajte i premažite uljem prije pečenja. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.


2 Pečenka s restanim krumpirom

Začinite vratinu sa soli i 4 žlice svinjske masti. Sve posložite u lim za pečenje, ulijte malo vode i pecite 40 minuta na 200 stupnjeva.


Vratinu zatim izvadite iz pećnice, dodajte joj češnjak i glavicu luka, prelijte je čašom domaćeg octa i ponovno stavite peći dok meso ne porumeni.


Dok se meso peče, stavite kuhati krumpir. Nasjeckajte pola glavice luka i taj luk malo prepržite. Krumpir ocijedite, ohladite i ogulite pa ga naribajte u pečeni luk.


Krumpiru dodajte malo soli pa sve to zajedno na laganoj vatri još malo zapecite. Poslužite zajedno s mesom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.