Pomiješajte kvasac s pola čaše toplog mlijeka, žlicom šećera i ostavite smjesu 10 minuta na toplom da se digne. Kada se kvasac digne, u posebnoj zdjeli za tijesto odvojite 4 žumanjka, a bjelanjke čuvajte za nadjev.
Žumanjke pomiješajte s brašnom, žlicom šećera, 2 žlice toplog mlijeka, maslacem, kiselim vrhnjem i kvascem. Dobro zamijesite rukom pa opet ostavite na toplom da se digne.
Dok se tijesto diže, izmiksajte bjelanjke i miksajte dok ne postanu skroz čvrsti. U posebnoj zdjeli pomiješajte mak, šećer, brašno i vanilin šećer, dodajte rastopljeni maslac, vruće mlijeko, rum, kiselo vrhnje i bjelanjke. Sve dobro promiješajte i podijelite na dva dijela.
Namastite posudu za pečenje, tijesto razdvojite na pola, razvaljajte ga i po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev. Isto učinite i s drugom polovicom tijesta i nadjeva, zarolajte i premažite uljem prije pečenja. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.
Začinite vratinu sa soli i 4 žlice svinjske masti. Sve posložite u lim za pečenje, ulijte malo vode i pecite 40 minuta na 200 stupnjeva.
Vratinu zatim izvadite iz pećnice, dodajte joj češnjak i glavicu luka, prelijte je čašom domaćeg octa i ponovno stavite peći dok meso ne porumeni.
Dok se meso peče, stavite kuhati krumpir. Nasjeckajte pola glavice luka i taj luk malo prepržite. Krumpir ocijedite, ohladite i ogulite pa ga naribajte u pečeni luk.
Krumpiru dodajte malo soli pa sve to zajedno na laganoj vatri još malo zapecite. Poslužite zajedno s mesom.