Kremasta čokoladna torta

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Kremasta čokoladna torta by Snježana Drusany Snježana Drusany
Kremasta čokoladna torta by Snježana Drusany Snježana Drusany
Kremasta čokoladna torta by Snježana Drusany Snježana Drusany

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronalazimo odlične ideje i recepte, a upravo smo ondje vidjeli provjereni recept naše čitateljice Snježane Drusany za kremastu čokoladnu tortu.


"Torta za istinske ljubitelje čokolade, moćna, jaka, prepuna okusa. Nema brašna, nema praška za pecivo, ali ima čokolade, maslaca, prženih lješnjaka", stoji u opisu. Sastojci su za kalup promjera 26 cm.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

5jaja
150 gšećera u prahu
150 gmaslaca sobne temperature
100 gmljevenih prženih lješnjaka
2 žlicekakaa
100 gčokolade (koristim čokoladu koja sadrži 50-60% kakaa)
1 prstohvatsoli

Krema

5jaja
150 gšećera u prahu
150 gmaslaca sobne temperature
100 gmljevenih prženih lješnjaka
2 žlicekakaa
100 gčokolade (50-60% kakaa)

Dodatno

300 mlslatkog vrhnja

Priprema

1 Priprema biskvita

Kalup obložite papirom za pečenje. Obložite dno, stranice ne, niti ih trebate mazati bilo čime. Otopite čokoladu na pari. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.


Dobro izmiksajte maslac i šećer, neka se lijepo povežu, pa zatim dodajte žumanjke, lješnjake, kakao, sol i rastopljenu čokoladu.



Na kraju lagano, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte tijesto u kalup i pecite 35-40 minuta na 170/180°C, a ako koristite ventilator, tada pecite na 150°C. Pečeno tijesto prebacite na tacnu, uklonite papir i ostavite da se ohladi.


2 Priprema kreme

Dobro izmiješajte cijela jaja i šećer u prahu pa stavite kuhati na paru. Kuhajte uz stalno miješanje 8-10 minuta pazeći da se jaja ne zgrušaju.


Pred kraj kuhanja dodajte čokoladu, neka se rastopi i poveže sa smjesom jaja i šećera, sklonite s pare, u vruće dodajte kakao i lješnjake i pustite smjesu da se ohladi.


U posebnoj posudi dobro izradite maslac, pa ga malo po malo dodajte u ohlađenu smjesu. Miksajte dok krema ne postane svjetlija i ne poveća volumen.


Gotovom kremom premažite biskvit koji ste vratili u kalup za tortu (da ima stranice) i stavite u hladnjak da se stisne. Premažite zatim i tučenim slatkim vrhnjem. Dobro ohladite sve skupa.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.