Kremšnita bez glutena

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremšnita bez glutena
Kremšnita bez glutena

Kremšnita s domaćim lisnatim korama bez glutena. Jednostavan recept za lisnato tijesto bez preklapanja tijesta.

Sastojci

Broj porcija
15

Lisnato tijesto

300 gbrašna bez glutena
150 mltoplog mlijeka
1 žličicakvasca
1 žlicameda
30 gmaslaca
1jaje
½ žličicepraška za pecivo
1 prstohvatsoli
1 žlicaocta
200 gmaslaca sobne temperature za premazivanje kora

Krema

6jaja
1 lmlijeka
150 gšećera
150 goštrog brašna
2 vrećicevanilin šećera

Priprema

1 Napravite tijesto

Mlijeko, kvasac i med pomiješajte pa pustite da odstoji. U brašno dodajte preostale sastojke pa sjedinite s mlijekom i kvascem. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom pola sata da se diže. Tijesto oblikujte u 12 malih loptica, što je dovoljno za dva lisnata tijesta.


Loptice što tanje razvaljajte te premažite maslacem sobne temperature (jednu i pol žličicu maslaca na svaku koru), i ponavljajte postupak sa svih 12 loptica.


2 Razvaljajte i ispecite tijesto

Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje što tanje u oblik pleha u kojemu ćete peći, prebaciti ga na pleh i pokrijte prozirnom folijom te staviti u hladnjak na sat vremena.


Ohlađeno tijesto premažite žlicom maslaca i probodite vilicom pa pecite 10 do 15 minuta na 240 stupnjeva, dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Ponovite postupak i s drugim lisnatim tijestom.


3 Napravite kremu

Odvojite žumanjke od bjelanjaka te napravite snijeg od bjelanjaka i šećera. Stavite 800 ml mlijeka da zakuha, a preostalih 200 ml pomiješajte sa žumanjcima i brašnom te vanilin šećerom.


Kada mlijeko zakuha, dodajte smjesu sa žumanjcima uz stalno miješanje, najbolje pjenjačom, da se na stvore grudice. Kuhajte par minuta dok se ne zgusne te u vruću kremu lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.


4 Složite kremšnite

U pleh stavite koru, na nju izlijte još toplu kremu te malo ohladite. Gornju koru prvo narežite na kocke te ih slažite na vrh. Dobro ohladite, najbolje preko noći. Kremšnite posipajte šećerom u prahu te ih režite prateći već narezanu koru.