Ricciarelli

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Ricciarelli

Prijedlog za vikend brzi desert: za sve ljubitelje badema, talijanski keksi koji se rastapaju... Brzo se rade, a svi ih vole.

Sastojci

Broj porcija
15
200 gblanširanih pa tostiranih badema
100 gšećera u prahu
2 žličiceribane korice limuna ili naranče
20 ggustina
3 žlicevode
1bjelanjak
1 žličicaarome vanilije
1 žličicaarome gorkog badema
1 prstohvatsoli
Napomena: Ovo je recept s početnom količinom za dozu od 15-ak keksića, a ako se želi više - samo poduplati količinu sastojaka.

Priprema

1 Pripremite bademe

Ako nemate blanširanih badema, vrlo ih je lako napraviti: u lončić stavite pola litre vode pa kad je prokuhala, stavite bademe i kuhajte točno 2 minute.


Procijedite i malo ohladite pa im skinite kožicu. Onda ih u tavi tostirajte na umjerenoj vatri.


2 Sameljite sa šećerom i koricom agruma

Ohlađene sameljite sa šećerom u prahu (od kojeg ste oduzeli 1 žlicu) i koricom neprskane naranče ili limuna (mora biti fino mljeveno).


3 Dodajte ostale sastojke

U lončiću prokuhajte 3 žlice vode s jednom žlicom šećera u prahu pa to dodajte smjesi.


Stavite i gustin, vilicom izrađeni bjelanjak, sol i arome. Pomiješajte pa rukom izradite. Oblikujte u kobasicu.


4 Ohladite

Stavite na par sati u hladnjak ili 45 minuta u zamrzivač da se stvrdne kako bi se poslije lako rezalo.


5 Oblikujte kekse

Režite na fetice debljine 1 cm pa krajeve prstima oblikujte u oblik lađice.


Uvaljajte u šećer u prahu pa stavite na pleh prekriven papirom za pečenje.


6 Ispecite

Pecite na 150°C 10 minuta.


Neka odstoje bar pola sata nakon pečenja pa guštajte uz kavu.

Birilica
Ljubiteljice slatkog
Dvije sestre, ljubiteljice slatkog