U dubokoj tavi koja vrlo dobro održava razinu temperature stavite grijati više maslinovog ulja. Na njemu zapecite luk i papriku narezane na kockice srednje veličine oko 10 minuta kako bi povrće dobilo lijepu boju sa svih strana, poželjno i malo tamnije kako bi im se okus bolje istaknuo.
Za to vrijeme ogulite patlidžan, narežite ga na kockice jednake veličine i zapecite s lukom i paprikom dok ne omekša.
Začinite sve solju i origanom pa dodajte masline, kapare i grožđice, promiješajte sve nekoliko sekundi pa zalijte rajčicom. Dodajte aceto balsamico i med, po želji zaljutite chilijem i kuhajte sve sastojke 15-ak minuta dok sva tekućina potpuno ne ispari i jelo postane kremasto i gusto.
Prebacite u zasebnu posudu kako bi se ohladilo, a za to vrijeme tostirajte pinjole na suhoj tavi te narezani baguette na maslinovom ulju na grill-tavi.
Servirajte bruskete s debelim slojem kremaste caponate, posipajte pinjolima, još dodatno prelijte maslinovim uljem te po želji ukrasite sa svježim listicima bosiljka ili peršina. Za dodatni element možete preko svega naribati i koricu limuna.
Pinjole možete zamijeniti tostiranim suncokretovim sjemenkama ili orašastim plodovima po želji koje ste nasjeckali na manje komadiće i također tostirali.