Jabuke za početak ogulite, a ako su domaće, možete im i ostaviti koru. Tri jabuke naribajte, a tri narežite na kockice.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a u vatrostalnu posudu za pečenje dodajte šećer i zagrijte na štednjaku pet minuta, dok se ne karamelizira.
U posudu sada dodajte cimet, sjemenke vanilije i tri naribane jabuke i ostavite na štednjaku još dvije minute.
U smjesu polako umiješajte komadiće jabuke, a zatim dodajte brusnice, limunovu koricu i limunov sok. Nakon toga maknite posudu za pečenje s vatre i ostavite sa strane.
Kako biste napravili posip, u zdjelu stavite brašno, šećer, maslac i cimet i prstima mijesite dok smjesa ne postane mrvičasta i nalikuje krušnim mrvicama.
Zatim u smjesu dodajte granolu i još malo mijesite rukama dok se sve ne sjedini.
Zatim uzmite posudu za pečenje s nadjevom od jabuka i preko jabuka stavite posip.
Ostavite još malo na štednjaku, pa stavite u pećnicu i pecite oko 12 do 14 minuta, dok crumble ne poprimi duboku zlatnu boju.
Kad je crumble spreman, izvadite ga iz pećnice i poslužite uz sladoled, tučeno vrhnje ili kremu od vanilije.