Lidijine tačkrle

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
12min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 2min
KompliciranostTežina
Cijena
Lidijine tačkrle by Lidija Vulić-Ćurić Lidija Vulić-Ćurić

Tačke, tačkrle, taške, tačkrli... Razni su nazivi, a svi označavaju istu stvar - tradicionalno slavonsko jelo koje je obilježilo mnoga djetinjstva. Riječ je, zapravo, o "torbicama" (njem. die Tasche) od tijesta, punjenima ukusnim pekmezom od šljiva, nadjevenima krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.


Na ovo nas je jelo podsjetila naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić, koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila fotografiju, a svi su je u komentarima tražili recept.

Sastojci

Broj porcija
4

Za tijesto

260 gglatkog brašna
100 goštrog brašna
170 mlvode
1jaje
2 žliceulja
1 prstohvatsoli

Dodatno

džem od šljiva
krušne mrvice
slatko vrhnje

Priprema

1 Napravite tijesto

Sastojke za tijesto pomiješajte i umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji pola sata.


2 Nadjenite tijesto

Tijesto razvaljajte na tanko, na polovicu tijesta stavite džem i preklopite drugom polovicom tijesta.


3 Formirajte taškrle

Potisnite rubove tijesta pa izrežite tačkrle.


4 Skuhajte

Tačkrle kuhajte u posoljenoj vodi oko 12 minuta.


5 Poslužite

Kuhane tačkrle stavite na popržene krušne mrvice i poslužite ih s vrhnjem u koje ste dodali malo šećera.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.