Krafne iz Babushke

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Krafne iz Babushke by Petra Dragojlović Petra Dragojlović
Krafne iz Babushke by Petra Dragojlović Petra Dragojlović
Krafne iz Babushke by Petra Dragojlović Petra Dragojlović
Krafne iz Babushke by Petra Dragojlović Petra Dragojlović

Krafne Riječanke Petre Dragojlović iz Babushke najtraženije su u Rijeci i već su odavno rasprodane, a Petra je s nama podijelila recept. Evo kako ih napraviti kod kuće.

Sastojci

Broj porcija
10

Krafne

190 gglatkog brašna
25 gšećera
8 gsvježeg kvasca
2jaja sobne temperature
20 gvode
1korica limuna (nešpricanog)
1korica naranče (nešpricane)
1 prstohvatsoli
45 gmaslaca sobne temperature
cimet (po želji)
vanilija (po želji)

Dodatno

kristal šećer
cimet

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Brašno, šećer, sol, naribane korice agruma te cimet i vaniliju (po želji) pomiješajte u jednoj zdjeli.


U drugoj zdjeli pomiješajte vodu, svježi kvasac i jaja pa im dodajte suhe sastojke. Na mikseru koristite nastavak za tijesta, sve dobro izmiksajte da se počne razvijati gluten, otprilike 10 minuta.


2 Ostavite da odstoji pa dodajte maslac

Pustite da tijesto odmori u posudi 20-30 minuta. Ponovno počnite miksati na srednjoj brzini i postepeno dodajte kockice maslaca. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele.


3 Ostavite sat vremena

Tijesto prebacite u drugu posudu, pokrijte vlažnom krpom i pustite da se diže sat vremena na sobnoj temperaturi.


4 Ohladite

Kada se tijesto udvostruči, rubove preklopite prema sredini pa tijesto prebacite u hladnjak, gdje će odstajati preko noći, kako bi razvilo bolji okus.


5 Formirajte loptice

Drugi dan tijesto izvadite iz hladnjaka i formirajte 10 loptica, težine otprilike 40 g. Svaku lopticu dobro oblikujte i zategnite da gornja površina krafne bude potpuno glatka.


Loptice posložite na tacnu i pokrijte ih prozirnom folijom da se ne stvori korica. Trebat će im sat do dva dizanja, ovisno o temperaturi, a kada dobiju 50 posto više volumena, vrijeme je za pečenje.


6 Pecite

Krafne pecite u ulju koje ste zagrijali na 165 stupnjeva. Pržite ih sa svake strane po par minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju.


7 Uvaljajte u šećer s cimetom

Tako gotove krafne uvaljajte u kristal šećer koji ste pomiješali sa žlicom cimeta (po želji) i punite ih kremom po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.