Čips od tikvica

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Čips od tikvica by Shutterstock Shutterstock
Čips od tikvica by Shutterstock Shutterstock

Ako tražite zdraviju alternativu klasičnom čipsu, ali ne želite kompromis kad je riječ o okusu i hrskavosti – ovaj čips od tikvica će vas oduševiti. Savršen kao međuobrok, prilog uz jelo ili lagana grickalica uz film, čips od tikvica postat će hit u kuhinji, a možete ga poslužiti uz umak po želji.

Sastojci

Broj porcija
4
2veće tikvice
2 žlicemaslinovog ulja
½ žličicesoli
1 prstohvatcrnog papra
½ žličicečešnjaka u prahu
1 prstohvatsušenog origana ili timijana (opcionalno)
1 žlicanaribanog parmezana (opcionalno, za ekstra okus)

Priprema

1 Pripremite tikvice

Tikvice operite i obrišite. Narežite ih na vrlo tanke kolutiće (2–3 mm debljine) pomoću noža ili ribeža. Što su tikvice tanje, to će biti hrskavije.


2 Osušite ih

Položite narezane tikvice između dvaju kuhinjskih ubrusa ili papirnatih ručnika. Lagano ih pritisnite da se ukloni višak vlage. Ovo je ključno za hrskavost pa ovaj korak nipošto nemojte preskočiti.


3 Začinite

U velikoj zdjeli pomiješajte tikvice s maslinovim uljem, solju, paprom i ostalim začinima po želji. Dobro izmiješajte da se svi kolutići ravnomjerno oblože.


4 Ispecite

Pećnicu zagrijte na 120 °C. Na pleh obložen papirom za pečenje složite tikvice u jednom sloju – ne smiju se preklapati.


Pecite 50–70 minuta, okrećući ih na pola vremena, dok ne postanu zlatne i hrskave.


5 Ohladite i poslužite

Tikvice izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade nekoliko minuta – postat će još hrskavije dok se hlade.


Poslužite ih tople ili sobne temperature kao lagani snack, prilog uz roštilj ili sendviče te s humusom ili nekim drugim umakom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.