Tikvice operite i obrišite. Narežite ih na vrlo tanke kolutiće (2–3 mm debljine) pomoću noža ili ribeža. Što su tikvice tanje, to će biti hrskavije.
Položite narezane tikvice između dvaju kuhinjskih ubrusa ili papirnatih ručnika. Lagano ih pritisnite da se ukloni višak vlage. Ovo je ključno za hrskavost pa ovaj korak nipošto nemojte preskočiti.
U velikoj zdjeli pomiješajte tikvice s maslinovim uljem, solju, paprom i ostalim začinima po želji. Dobro izmiješajte da se svi kolutići ravnomjerno oblože.
Pećnicu zagrijte na 120 °C. Na pleh obložen papirom za pečenje složite tikvice u jednom sloju – ne smiju se preklapati.
Pecite 50–70 minuta, okrećući ih na pola vremena, dok ne postanu zlatne i hrskave.
Tikvice izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade nekoliko minuta – postat će još hrskavije dok se hlade.
Poslužite ih tople ili sobne temperature kao lagani snack, prilog uz roštilj ili sendviče te s humusom ili nekim drugim umakom.