Slavina pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Slavina pita od jabuka by Slava Hodak Slava Hodak
Slavina pita od jabuka by Slava Hodak Slava Hodak
Slavina pita od jabuka by Slava Hodak Slava Hodak

Za pitu od jabuka kažu da je kraljica jeseni, a s obzirom na to da je jesen sve bliže, vrijeme je da si zapišete ovaj recept. Podijelila ga je naša čitateljica Slava Hodak u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

130 gmaslaca
100 gšećera
1vanilin šećer
1jaje
250 gpšeničnog brašna (tip 405)
0,5praška za pecivo
1 prstohvatsoli

Nadjev

800 gjabuka
malo cimeta
malo vanilin šećera

Mrvičasta smjesa

130 gmaslaca (sobne temperature)
80 gšećera
1vanilin šećer
200 gglatkog brašna
1 prstohvatsoli

Priprema

1 Napravite tijesto

Umijesite maslac, šećer, vanilin šećer, jaje, brašno, prašak za pecivo i sol i napravite glatko tijesto. Stavite tijesto u prozirnu foliju i ohladite 60 minuta.


2 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i dobro premažite kalup za pečenje.


3 Razvaljajte tijesto

Izvadite tijesto iz hladnjaka. Razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini dok ne bude malo veće od kalupa za pečenje.


Stavite tijesto u kalup i pritisnite ga prstima dok se ne formira rub visok otprilike 2 cm.


4 Napravite nadjev

Na tijesto zatim stavite nadjev od jabuka koji ćete napraviti tako da jabuke ogulite i narežete na kockice, a zatim pomiješate s cimetom i vanilin šećerom.


5 Napravite mrvičastu smjesu

Sastojke za mrvičastu smjesu kratko umijesite u grube mrvice i stavite preko jabuka.


6 Ispecite

Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici 40-50 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa.