U zdjelu stavite mlako mlijeko, kvasac i žličicu šećera. Ostavite 10 minuta da se zapjeni. Dodajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol, jaje, žumanjak i maslac.
Zamijesite glatko i elastično tijesto (ručno ili mikserom s nastavkom za tijesto). Pokrijte i ostavite da se diže 1–1,5 sata dok se ne udvostruči.
Na tavi otopite maslac, dodajte jabuke, šećer, limunov sok i cimet. Pirjajte 5–7 minuta dok jabuke malo ne omekšaju, ali ostanu u komadićima.
Ako želite, dodajte grožđice ili sjeckane suhe marelice. Ostavite da se ohladi.
Tijesto razvaljajte u pravokutnik (oko 30×40 cm). Ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka. Zarolajte u roladu po dužoj strani.
Roladu prerežite po sredini (uzdužno) i ispletite dva dijela u pletenicu. Stavite u namašten i pobrašnjen kalup.
Pokrijte i ostavite još 30 minuta da naraste. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom ili mlijekom i prelijte preko mlake babke.