Operite krumpire i pecite ih cijele u pećnici na 200 °C oko 40 minuta, dok ne omekšaju. Zatim ih prepolovite i pažljivo izdubite sredinu žlicom, ostavljajući rub debljine oko 1 cm. Izdubljenu unutrašnjost sačuvajte.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckane gljive i pržite dok ne puste vodu i lagano porumene. Na kraju dodajte slaninu narezanu na trakice i kratko zapecite.
U smjesu umiješajte izdubljenu sredinu krumpira (usitnjenu vilicom), češnjak, pola naribanog tvrdog sira i začinite solju i paprom.
Polovice krumpira napunite pripremljenom smjesom. Pospite preostalim sirom i stavite u pećnicu još 10–15 minuta, dok se sir ne otopi i lagano porumeni.
Punjene krumpire ukrasite mrvljenom fetom ili svježim sirom, pospite nasjeckanim svježim vlascem ili mladim lukom i poslužite uz kiselo vrhnje s malo nasjeckanog vlasca.