Najjednostavniji kruh koji se ne mijesi

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
4h 25min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Najjednostavniji kruh koji se ne mijesi by Shutterstock Shutterstock

Za ovaj kruh potrebna su vam samo četiri sastojka, ne morate ga mijesiti, a ne treba vam ni posebna oprema poput pekača ili kuhinjskih robota. Sve se priprema u jednoj zdjeli, a rezultat su dvije savršene štruce koje će vam potrajati cijeli tjedan.

Sastojci

Broj porcija
2
360 gglatkog brašna
2 žličicekvasca
2 žličicesoli
360 mltople vode

Priprema

1 Pomiješajte suhe sastojke

U velikoj zdjeli pjenjačom pomiješajte brašno, kvasac i sol.


2 Dodajte vodu

Dodajte toplu vodu i špatulom miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u grubu kuglu tijesta. Nije potrebno mijesiti rukama.


3 Ostavite da odstoji

Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže dva do tri sata, odnosno dok se ne udvostruči i postane puno mjehurića.


Tijesto možete peći odmah ili ga, za bogatiji okus, nakon dizanja staviti u hladnjak i do tri dana.


4 Pripremite lim i tijesto

Veliki lim za pečenje lagano pobrašnite. Tijesto istresite na drugu pobrašnjenu radnu površinu.


Oštrim nožem ili rezačem za tijesto prerežite ga na pola. Svaki dio nježno oblikujte u duguljastu štrucu dugu otprilike 20-ak centimetara.


5 Ostavite da odstoje

Štruce položite na pripremljeni lim, lagano ih prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dižu još 45 minuta. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 245°C.


Uklonite foliju sa štruca i oštrim nožem ih nekoliko puta zarežite po površini.


6 Ispecite

Lim sa štrucama stavite na srednju rešetku u zagrijanu pećnicu. Na dno pećnice stavite vatrostalnu posudu s otprilike dvije šalice kipuće vode i brzo zatvorite vrata. Para je ključna za hrskavu koricu.


Pecite 20-25 minuta, dok kruh ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Pečen je kad kucanjem po dnu zvuči šuplje.


7 Ohladite

Prije rezanja, kruh ostavite da se hladi na rešetki najmanje 20 minuta.

Napomena

Ostatke kruha možete čuvati na sobnoj temperaturi, lagano prekrivene, do pet dana. U hladnjaku će ostati svjež do tjedan dana.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.