Pita s višnjama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Pita s višnjama
Pita s višnjama
Pita s višnjama
Pita s višnjama
Pita s višnjama
Prhka pita puna sočnog nadjeva s višnjama. Bolja je samo sa sladoledom.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

350 gglatkog brašna
½ paketića praška za pecivo
Prstohvat soli
50 gšećera
1 paketićvanilin šećera
1jaje
1bjelanjak
150 gmaslaca, sobne temperature

Punjenje

1 staklenka kompota od višnje
1 vrećica pudinga od vanilije
šećer, po želji

Priprema

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka, tijesto bi trebalo biti glatko i lagano elastično. Razdvojite tijesto na dva jednaka dijela.


Stavite u hladnjak na 15 minuta. Jednu polovicu tijesta razvaljajte na veličinu kalupa.


Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.


Odvojite višnje od soka kompota.


Izlijte sok u manji lonac i dodajte puding, miješajte dok se ne razbiju grudice i stisne. Sklonite s vatre i nakon što se malo ohladilo ubacite višnje i ukoliko je potreban šećer.


Ohlađenu filu izlijte u kalup s prvom polovicom tijesta. S drugom polovicom tijesta ukrasite pitu. Može se naribati, ili napraviti rešetkasti uzorak.


Topla pita može se i poslužiti uz kuglu sladoleda od vanilije.

Ivan
Ivan
Kemijski inženjer koji se pokušava snaći u kuhinji. Zajednički nazivnik ove dvije stvari kod mene su entropija, iliti ga mjera nereda. Rijetko kada pratim recepte od A do Ž i mislim da to nije ni bit kuhanja, tražim inspiracije od poznatih svjetskih i regionalnih kuhara, do vlastite mame i nepoznate babe iz Imotske krajine. Svakome jelu nastojim dati nešto svoje, makar to ne ispalo uvijek dobro, ali yebiga, probao si, život ide dalje. :)