Puding od kozica sa espelette ljutom paprikom

Vrijeme pripremePriprema
2h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
3h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Puding od kozica sa espelette ljutom paprikom
Predjelo ili finger food ...ako baš nema espelette paprike, može i neka domaća ljuta.

Sastojci

Broj porcija
4
300 gkozica
200 gmrkve
1 glavica luka
250 mlmaslinovog ulja
1 žličicamajčine dušice
100 gškrobnog brašna
200 ml vrhnja za kuhanje
½ žličicekoncentrata rajčice
1 žličicašećera
Soli po potrebi i okusu
1 žličicaljute paprike iz Espeletta
1 kutija krekera
1 vezicavlasca
200 gdomaće majoneze
Napomena: Domaću majonezu zamijenite kupovnom po potrebi.

Priprema

Napravite domaću majonezu (recept vam može na ovome portalu dati i Mate Janković) i stavite hladiti
Očistimo kozice.
Meso kozica stavimo u hladnjak na hlađenje (min 120 min)
Na maslinovom ulju pirjamo oklope i glave dok ne dobiju smeđkastu boju. Luk i mrkvu usitnimo i dodamo oklopima i glavama, te zajedno pirjamo 10-ak min. Prelijemo vodom dok namirnice u posudi nisu potpuno prekrivene. Dodamo majčine dušice i kuhamo na laganoj vatri 40 min.
Procijedimo temeljac.
U vrhnje za kuhanje umješamo škrobno brašno, malo maslinova ulja, koncentrat rajčice, šećer. U malo temeljca zblendamo 4-5 repova kozica i također dodamo. Na laganoj vatri ukuhavamo s dodavanjem temeljca dok ne zgusne poput pudinga. Dodati Espelette papriku i sol. Kušajte i korigirajte okuse solju ili temeljcem.
Preliti u nisku posudu ili protvan da zgusne, ohladiti.
Neposredno prije posluživanja, popržiti repove kozica na vrelom maslinovom ulju.
Servirati pravokutnik pudinga na krekeru, istisnuti malo majoneze, posipati sitno narezanim vlascem i položiti vruču kozicu.
VINO: Ja bih Zeleni Silvanac
kresimir-medved