Priprema
Naribajte mrkvu i krumpir. Narežite peršin, luk i češnjak.
U vrući lonac dodajte maslinovo ulje, na to luk, za par minuta češnjak. Kad poprimi zlatnu (ne smeđu :) ) boju, ubacite sve ostale sastojke osim začina.
Kuhajte oko 20-30 minuta na laganoj vatri, uz povremeno mješanje i dolijevanje vode.
Dok se to kuha napravite noklice: U zdjelu stavite 1 jaje, mlijeko i ulje, sol i papar, trajbajte, dodajte brašno i griz do željene čvrstoće (ja volim mekše). Ostavite da odstoje dok blendate juhu.
Nakon 30 min, u blender (stakleni!) ubacite juhu i blendajte oko 1-2 min. Kad je kremasto, vratite na plin, dodajte vode ako treba i zakuhajte noklice.
Noklice kuhajte oko 5 min, maknite s vatre.
Ja sam koristila kuhani domaći paradajz pošto sam imala svježi od dana prije, ali možete napravit sa svježim paradajzom, samo što ga je potrebno gulit i očistit od koštica.