Juha od rajčice

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od rajčice
Uz što manje dodataka, okus rajčice je pun, ali opet juha je fantazija okusa.

Sastojci

Broj porcija
6

Juha

2 žlicemaslinovog ulja
1 glavicaluka
2 češnjačešnjaka
1 ldomaćeg umaka od rajčice
2mrkve
1krumpir
1 šaka nasjeckanog peršina
700 mlvode ili povrtnog temeljca (domaćeg, ne od kocke)
Sol, papar, kajenski papar, kurkuma
Par listića narezanog svježeg bosiljka

Noklice

1jaje
Malo mlijeka
1 žlicaulja
2 žlicekukuruznog brašna
Po potrebi griza

Priprema

Naribajte mrkvu i krumpir. Narežite peršin, luk i češnjak. 
U vrući lonac dodajte maslinovo ulje, na to luk, za par minuta češnjak. Kad poprimi zlatnu (ne smeđu :) ) boju, ubacite sve ostale sastojke osim začina. 
Kuhajte oko 20-30 minuta na laganoj vatri, uz povremeno mješanje i dolijevanje vode.
Dok se to kuha napravite noklice: U zdjelu stavite 1 jaje, mlijeko i ulje, sol i papar, trajbajte, dodajte brašno i griz do željene čvrstoće (ja volim mekše). Ostavite da odstoje dok blendate juhu.
Nakon 30 min, u blender (stakleni!) ubacite juhu i blendajte oko 1-2 min. Kad je kremasto, vratite na plin, dodajte vode ako treba i zakuhajte noklice. 
Noklice kuhajte oko 5 min, maknite s vatre. 
Posluživanje
Ja sam koristila kuhani domaći paradajz pošto sam imala svježi od dana prije, ali možete napravit sa svježim paradajzom, samo što ga je potrebno gulit i očistit od koštica.