Gulaš iz pećnice

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Gulaš iz pećnice by Shutterstock Shutterstock

Ovaj topli gulaš iz pećnice s govedinom, krumpirom, mrkvom i graškom savršen je za hladne jesenske dane. Kombinacija začina istaknut će slatkoću mrkve, a meso će zbog duge pripreme u pećnici ostati sočno i mekano.

Sastojci

Broj porcija
6
1,3 kggovedine za gulaš, bez kosti, narezane na kockice veličine 4 cm
1½ žličicesoli
1 žličicamljevenog crnog papra
Maslinovo ulje
1 glavicacrvenog luka, nasjeckanog
5 češnja češnjaka, nasjeckana
3velike mrkve, oguljene i narezane na kolutiće
1 žličicasvježeg timijana, grubo nasjeckanog
2 žlicekoncentrata od rajčice
2 žličiceWorcestershire umaka
120 mlcrnog vina
60 goštrog brašna
1 lgoveđeg temeljca
3srednja krumpira, oguljena i narezana na kockice
200 gzamrznutog ili svježeg graška
2 listalovora
Nasjeckani peršin
Maslinovo ulje
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Priprema

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.


2 Ispržite meso

Posolite i popaprite meso. Zagrijte malo maslinovog ulja u visokoj posudi od lijevanog željeza ili sličnom loncu sigurnom za pećnicu na jakoj vatri i pržite govedinu sa svih strana dok lijepo ne porumeni. Radite to u serijama kako ne biste pretrpali posudu i spriječili da meso pusti tekućinu. Ako primijetite da je meso pustilo tekućinu, uklonite višak tekućine i nastavite pržiti. Kada meso poprimi zlatno smeđu boju, premjestite ga na tanjur i ostavite sa strane. U ovom trenutku meso neće biti potpuno kuhano. 


3 Dinstajte povrće

U isti lonac na umjerenoj vatri dodajte malo maslinovog ulja, luk, češnjak i mrkvu te dinstajte oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte svježi timijan, pastu od rajčice i Worcestershire umak i kuhajte dok malo ne omekša, oko 2-3 minute.


4 Dodajte ostale sastojke

Dodajte crno vino, stružući smeđe komadiće i kuhajte dok se ne reducira, oko 3 minute. Ubacite brašno, pomiješajte, a zatim ulijte goveđi temeljac i miješajte dok se brašno ne razmuti i počne zgušnjavati. Vratite govedinu i ubacite krumpir i lovorov list. Po potrebi dodajte još temeljca. Pustite da zavrije pa smanjite na nižu temperaturu i kuhajte još 5-7 minuta. Ako je potrebno, u ovom trenutku dodatno začinite solju i paprom.


5 Pecite

Poklopite i pecite u zagrijanoj pećnici oko 1 sat i 45 minuta dok meso ne omekša. Dodajte grašak 10 minuta prije završetka pečenja.


6 Poslužite

Prije posluživanja uklonite lovorov list. Poslužite s malo nasjeckanog peršina.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.