Donosimo vam jednostavan recept za najpoznatiji tradicionalni kolač Dalmacije koji se radi od dva osnovna sastojka – suhih smokava i rakije (lozovače ili travarice). Dobivena smjesa može se oblikovati u razne oblike, a zatim ju je potrebno dobro posušiti u pećnici, narezati i poslužiti uz domaći liker.
U blenderu, u intervalima, sameljite suhe smokve dok od njih ne dobijete pastu. Dodajte im i usitnjene bademe, sitno narezani koromač, rakiju i grožđice ako ih koristite. Smjesu dobro promiješajte.
Od dobivene smjese rukama oblikujte oblik po želji. Smjesu možete oblikovati u salamu ili u plosnate polpete.
Smokvenjak se može jesti i takav, no da bi ga mogli rezati, potrebno ga je posušiti u pećnici. Zagrijte pećnicu na 80 stupnjeva, stavite lim za pečenje sa smokvenjakom u pećnicu i sušite 40 minuta.
Pričekajte da se smokvenjak u potpunosti ohladi prije rezanja i posluživanja.
Komentari