Smokvenjak

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Smokvenjak by shutterstock shutterstock

Donosimo vam jednostavan recept za najpoznatiji tradicionalni kolač Dalmacije koji se radi od dva osnovna sastojka – suhih smokava i rakije (lozovače ili travarice). Dobivena smjesa može se oblikovati u razne oblike, a zatim ju je potrebno dobro posušiti u pećnici, narezati i poslužiti uz domaći liker. 


Sastojci

Broj porcija
8
500 gsuhih smokava
50 mltravarice ili lozovače
150 ggrublje narezanih ili mljevenih badema
½grančice koromača
1 žlicasuhih grožđica (po želji)

Priprema

1 Sameljite smokve

U blenderu, u intervalima, sameljite suhe smokve dok od njih ne dobijete pastu. Dodajte im i usitnjene bademe, sitno narezani koromač, rakiju i grožđice ako ih koristite. Smjesu dobro promiješajte. 


2 Oblikujte

Od dobivene smjese rukama oblikujte oblik po želji. Smjesu možete oblikovati u salamu ili u plosnate polpete. 


3 Osušite

Smokvenjak se može jesti i takav, no da bi ga mogli rezati, potrebno ga je posušiti u pećnici. Zagrijte pećnicu na 80 stupnjeva, stavite lim za pečenje sa smokvenjakom u pećnicu i sušite 40 minuta. 


4 Poslužite

Pričekajte da se smokvenjak u potpunosti ohladi prije rezanja i posluživanja. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.