Mandulat

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 5min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Mandulat by Shutterstock Shutterstock

Mandulat ili bademovac tradicionalna je slastica iz Dalmacije u kojoj dominiraju okusi meda i badema. Talijani imaju sličnu slasticu koju nazivaju torrone, no koriste pistacije u kombinaciji s bademom i umjesto oblatni koriste rižin papir. Za pripremu ove slastice trebat će vam nešto više vremena, ali vjerujte da se isplati. 

Sastojci

Broj porcija
10
400 gmeda
250 gšećera
2bjelanjka
prstohvat soli
320 gbadema
1 žličicaekstrakta vanilije
2oblatne (dimenzija 30 x 22 centimetara)

Priprema

1 Pripremite lim za pečenje

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje tako da papir prelazi rubove lima. Na papir stavite oblatnu. 


2 Sjedinite med i šećer

Na laganu vatru stavite grijati med i šećer. Miješajte cijelo vrijeme, otprilike 25 minuta.


3 Istucite bjelanjke

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih istucite u snijeg. U smjesu meda i šećera (koji je i dalje na laganoj vatri) postepeno dodajte tučene bjelanjke.


Prije novog dodavanja tučenih bjelanjaka dobro umiješajte prethodne sa smjesom. Miješajte otprilike 30 minuta, odnosno dok se smjesa ne počne odvajati od stijenke lonca. 


4 Tostirajte bademe

Tostirajte bademe na srednje jakoj vatri par minuta.


5 Sjedinite sastojke

U smjesu od šećera, meda i bjelanjaka dodajte ekstrakt vanilije, tople tostirane bademe i sve dobro promiješajte. 


6 Izlijte smjesu

Na prethodno pripremljenu oblatnu izlijte mandulat. Ravnomjerno rasporedite smjesu po cijeloj površini. Dodajte drugu oblatnu, preklopite papirom za pečenje i lagano pritisnite prstima. 


7 Ostavite da se ohladi

Na mandulat stavite drugi lim za pečenje ili drvenu dasku samo kako bi gornja oblatna bila lagano pritisnuta na smjesu. Ostavite par sati ili preko noći da se ohladi i stisne. 


8 Narežite mandulat

Mandulat narežite na prutiće s oštrim nožem koji ste prethodno lagano ugrijali na vatri. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.