Lim za pečenje obložite papirom za pečenje tako da papir prelazi rubove lima. Na papir stavite oblatnu.
Na laganu vatru stavite grijati med i šećer. Miješajte cijelo vrijeme, otprilike 25 minuta.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih istucite u snijeg. U smjesu meda i šećera (koji je i dalje na laganoj vatri) postepeno dodajte tučene bjelanjke.
Prije novog dodavanja tučenih bjelanjaka dobro umiješajte prethodne sa smjesom. Miješajte otprilike 30 minuta, odnosno dok se smjesa ne počne odvajati od stijenke lonca.
Tostirajte bademe na srednje jakoj vatri par minuta.
U smjesu od šećera, meda i bjelanjaka dodajte ekstrakt vanilije, tople tostirane bademe i sve dobro promiješajte.
Na prethodno pripremljenu oblatnu izlijte mandulat. Ravnomjerno rasporedite smjesu po cijeloj površini. Dodajte drugu oblatnu, preklopite papirom za pečenje i lagano pritisnite prstima.
Na mandulat stavite drugi lim za pečenje ili drvenu dasku samo kako bi gornja oblatna bila lagano pritisnuta na smjesu. Ostavite par sati ili preko noći da se ohladi i stisne.
Mandulat narežite na prutiće s oštrim nožem koji ste prethodno lagano ugrijali na vatri.