Špecle sa sirom i lukom

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Špecle sa sirom i lukom by Shutterstock Shutterstock

Ovo je jednostavno jelo od mekane tjestenine i rastopljenog sira uz dodatak prženog luka. Ova tjestenina karakterističnog izgleda dobiva se “ribanjem” tijesta kroz karakterističan ribež izravno u kipuću vodu.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

300 gglatkog brašna
3jaja
½ žličicesoli
50 mlvode
1 žlicamaslaca, rastopljenog

Umak

150 gEmentaler sira
100 gmaslaca
1 glavica luka
sol i papar, po ukusu

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

Dodajte brašno i sol u srednje veliku zdjelu. Ubacite jaja i 50 ml vode te zamijesite tijesto.


Tijesto treba biti jako mekano i ljepljivo, pa po potrebi dodajte još vode. Mijesite tijesto oko 15 minuta. 


2 Skuhajte tijesto

U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Kad voda zakipi naribajte tijesto direktno u vodu koristeći ribež za špecle. Kuhajte špecle 2-3 minute.


Kuhane špecle vadite iz vode pomoću rupičaste žlice. Pomiješajte ih s 1 žlicom maslaca i ostavite dok pripremate umak.

Umak

3 Pržite luk

Naribajte sir te ga ostavite za kasnije. Luk narežite na kolutove. Na malo maslaca popržite luk dok ne postane hrskav. Prebacite prženi luk na papirnati ubrus kako bi ostao hrskav.


4 Pripremite umak

Rastopite maslac i ostavite ga da lagano posmeđi. Dodajte špecle, sir i dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri dok se sir rastopi. Rasporedite na tanjure i poslužite uz prženi luk.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.