Tjestenina s graškom i mahunama

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Tjestenina s graškom i mahunama by Ina Garten Ina Garten

Recept Ine Garten: Ova lagana i ukusna verzija poznatog jela obogaćena je proljetnim povrćem poput mahuna, šparoga i graška te prelivena kremastim umakom od parmezana i hrskavom pancetom.

Sastojci

Broj porcija
5
340 gšpageta
230 gzelenih mahuna
120 gsvježeg ili smrznutog graška
12tankih šparoga
2 žlicemaslinovog ulja
230 gpancete, sitno nasjeckane
120 mlvrhnja za kuhanje
2velika jaja
2velika žumanjka
180 gparmezana
5mladih lukova, bijeli i zeleni dijelovi
60 gsvježeg vlasca
sok jednog limuna
naribana korica jednog limuna
sol i papar

Priprema

1Skuhajte špagete

Zakuhajte veliki lonac dobro posoljene vode. Dodajte špagete i kuhajte 8 minuta uz povremeno miješanje.


Sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina.


Zatim špagetima dodajte mahune narezane na tanke trankice, svježi grašak i šparoge kojima ste otkinuli donji dio, a vrhove narezali na komade dugačke oko 5 cm. Kuhajte još 2 minute.


Tjesteninu i povrće ocijedite zajedno.


2Popržite pancetu

Dok kuhate špagete, zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri, dodajte pancetu i pržite 7 do 9 minuta, povremeno miješajući, dok ne porumeni. Pancetu prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima i ostavite sa strane.


3Pripremite umak

Dok se panceta kuha, veliku zdjelu napunite najtoplijom vodom iz slavine i ostavite sa strane kako bi se zdjela zagrijala. Neposredno prije nego što ocijedite tjesteninu, izlijte vodu iz zdjele.


U zdjelu stavite vrhnje, jaja, žumanjke i ¼ šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina i promiješajte. Odmah dodajte vruću tjesteninu i povrće te hvataljkama miješajte punu minutu-dvije, dok tjestenina ne upije umak.


Dodajte dovoljno vruće vode u kojoj se kuhala tjestenina da bi umak ostao kremast.


4Poslužite

Dodajte parmezan, mladi luk, vlasac, limunovu koricu i sok, sol i papar pa dobro promiješajte. Dodajte poprženu pancetu i poslužite vruće posuto dodatnim vlascem i parmezanom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.