Mahuna

Mahune su ljetno povrće koje je dostupno i ostatak godine u zamrznutom obliku. Popularno se pripremaju kao varivo, salate s krumpirom i ostalim povrćem po izboru.

Mahuna
Recepti
Zapečene mahune
(10)
40min

Od mahuna možete napraviti ukusno varivo, možete ih jesti sirove, dodati salatama, kuhati ili peći. Donosimo vam verziju mahuna zapečenih u umaku od vrhnja i posipanih sirom.

Abšmalcane mahune
(8)
30min

Abšmalcane mahune ili mahune na maslacu s krušnim mrvicama mnogima su jedno od dražih jela iz djetinjstva. Naziv ovog jela korijene vuče iz njemačke riječi abschmalzen što znači zapržen s maslacem. Poslužite ih kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog uz jelo po izboru.

Povrtni rižoto
(5)
50min

Šareni rižoto s raznolikim povrćem.

Salata od pilećih prsa s dresingom od meda, narančinog soka i senfa s mahunama
(5)
40min

Kombinacija sočne pečene piletine, kuhanih mahuna i dresinga na bazi senfa i meda. Za još ukusniju salatu mahune skuhajte da ostanu al dente.

Varivo od mahuna
(16)
3h 40min

Fino varivo od mahuna s obiljem povrća i govedinom koja se topi u ustima čini pravo bogatstvo okusa na jednom tanjuru!

Bulgur s mahunama
(6)
50min

Ukusna i zdrava kombinacija bulgura i mahuna još je bolja ako se posluži sa sočnim pilećim zabatcima.

Salata od purećih prsa, poširanog jaja, šunke, mladog luka, mahuna i sira Grana Padano
(9)
45min

Nemate ideju kako da potrošite ostatke uskršnjeg doručka - zapakirajte ih u ovu aromatičnu i laganu salatu. Bogata je povrćem, vitaminima i bjelančevinama, te je savršeno rješenje za lagani obrok nakon blagdana.

Mahune na čušpajz
(6)
35min

Ovaj recept brzo se priprema, a možete ga poslužiti kao prilog uz mesna jela ili kao samostalno glavno jelo.

Njoki s pestom od medveđeg luka na zeleno
(9)
35min

Ovaj recept je jedan od onih brzih, kada nemate puno vremena pri ruci. Pesto od medveđeg luka nije obavezan ako ga nemate, a možete ga i zamijeniti s pestom od bodiljka ili brokule. Ja sam ga sama radila s medveđim lukom iz moga vrta. Obožavam ga koristiti u raznim jelima jer daje odličan okus hrani, a između ostalog iznimno je zdrava biljka čiji mladi listovi sadrže između 20 i 50 mg vitamina C i karoten.

Varivo s mljevenim mesom i povrćem
2h 45min

Jednostavno i ukusno varivo od mljevenog mesa i povrća. Znamo da zvuči malo neobično, ali probajte - malo za promjenu.

Tjestenina s graškom i mahunama
30min

Recept Ine Garten: Ova lagana i ukusna verzija poznatog jela obogaćena je proljetnim povrćem poput mahuna, šparoga i graška te prelivena kremastim umakom od parmezana i hrskavom pancetom.

Salata od mahuna s piletinom
20min

Jednostavna salata s mahunama, piletinom i šampinjonima.

Đuveč iz zemljanog lonca
1h 50min

Jelo koje je zasitno, ali zdravo! Kuhala ga je moja baka, moja mama, a sad i ja :)

Mahune s mesnim okruglicama
55min

"Ako vaša djeca ne vole mahune, pripremljene na ovaj način će ih obožavati", napisala je naša čitateljica Cveta Dineva ispod svog recepta za mahune s mesnim okruglicama. Recept je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a mi ga prenosimo u nastavku.

Index kuhinja

Dva hrvatska jela s tjesteninom su među najboljima na svijetu, znate li koja?

Dva hrvatska jela s tjesteninom su među najboljima na svijetu, znate li koja?

TASTE ATLAS objavio je listu 100 najboljih jela s tjesteninom na svijetu. Najviše ih je, naravno, iz Italije, no na popisu su se našla i dva jela iz Hrvatske. U nastavku saznajte više o njima, ali i kako ih pripremiti.
Ova 200 godina stara kućica usred ničega dobila je Michelinovu zvjezdicu

Ova 200 godina stara kućica usred ničega dobila je Michelinovu zvjezdicu

U BLIZINI klifova Mohera, prirodnog fenomena i jednog od glavnih simbola Irske, smjestila se ova zabačena kućica. Okružena je zelenim poljima, kilometrima je udaljena od najbližeg grada i izgleda kao prava definicija ruralne Irske, a usto se može pohvaliti i – Michelinovom zvjezdicom.
Jeli su ga vojnici kako bi dugo bili siti, a kasnije je postao popularan i brz ručak

Jeli su ga vojnici kako bi dugo bili siti, a kasnije je postao popularan i brz ručak

JEDNO jelo bilo je jako popularno u prošlosti, a poznato je kao brz i jednostavan obrok koji je kombinirao krumpir i tjesteninu. Jeli su ga austrougarski vojnici, kako bi ih zasitilo prije odlaska u pohode.