Bakina štrudla s jabukama

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Bakina štrudla s jabukama by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalni desert od vučenog tijesta punjen mirisnim i sočnim nadjevom od jabuka baš kakav su radile naše bake. Predlažemo da štrudlu servirate uz umak od vanilije ili sladoled za još veći užitak.

Sastojci

Broj porcija
8

Vučeno tijesto

200 gglatkog brašna
50 mlulja
80 mlvode, tople
¼ žličicesoli

Nadjev

4jabuke
50 ggrožđica
2 žliceruma
1 žlicalimunovog soka
1 žličicacimeta
90 gmaslaca, otopljenog, za premazivanje
30 gkrušnih mrvica

Priprema

Vučeno tijesto

1 Zamijesite tijesto

U zdjeli srednje veličine kuhačom sjedinite sve sastojke. Izvadite kuhaču i ručno umijesite glatko, mekano i elastično tijesto. Manju zdjelicu premažite uljem i u nju stavite tijesto. Prekrijte zdjelicu plastičnom folijom i ostavite da odmara 30 minuta. 

Nadjev

2 Pripremite nadjev

Pomiješajte rum i grožđice. Ostavite 10 minuta da grožđice omekšaju. Operite, ogulite i nasjeckajte jabuke na ploške. Dodajte im šećer, limunov sok, grožđice s rumom i promiješajte. 


3 Razvucite tijesto

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stol ili podlogu na kojoj ćete vući tijesto prekrijte stolnjakom. Dobro ga pobrašnite i na njega položite tijesto. Tijesto također pobrašnite i lagano razvaljajte valjkom. Premažite tankim slojem maslaca i krenite razvlačiti tijesto. Razvucite ga što tanje možete.


4 Oblikujte štrudlu

Premažite tijesto jednom žlicom maslaca. Rub duže strane tijesta posipajte krušnim mrvicama po širini od 10 cm, ostavljajući 5 cm ruba prazno. Na krušne mrvice rasporedite nadjev od jabuka ostavljajući tekućinu u zdjeli. Prebacite dio tijesta koji niste posipali mrvicama preko jabuka i zarolajte štrudlu. 


5 Ispecite štrudlu

Pažljivo prebacite štrudlu na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Premažite je ostatkom maslaca i stavite u pećnicu. Pecite je 35-40 minuta dok ne bude zlatne boje.


6 Poslužite

Ostavite je 10 minuta da se ohladi i poslužite uz umak ili sladoled od vanilije.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
377 kcal
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.