Jabuke u karameli

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Jabuke u karameli by 123rf 123rf

Sljedeći put kad vas netko pita ima li nešto slatko, vi im donesite ovo. Vjerujte nam, neće ostati razočarani. Hrskave slatko kisele jabuke umočene u slatku karamelu zadovoljit će svakog sladokusca. Posipajte ih nasjeckanim lješnjacima, mrvicama ili komadićima čokolade.

Sastojci

Broj porcija
8
8Granny Smith jabuka
8drvenih štapića za ražnjiće
200 gmaslaca
400 gsmeđeg šećera
200 gšećera
50 mlvode
400 mlslatkog vrhnja
2 žličiceekstrakta vanilije
dodaci za posipanje: nasjeckani lješnjaci, bademi, komadići čokolade, šarene mrvice, rastopljena bijela čokolada, ...

Priprema

1 Pripremite jabuke

Zagrijte veliki lonac vode do vrenja. Kad zakipi ubacite jabuke, ostavite ih 10 sekundi, izvadite i ocijedite.


Dobro ih osušite kuhinjskim ubrusom. Svaku nabodite na drveni štapić. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. 


2 Skuhajte preljev od karamele

U srednje velik lonac dodajte šećere, vodu, slatko vrhnje i maslac. Stavite zagrijavati na srednje jaku vatru uz miješanje. Zagrijavajte do vrenja, smanjite vatru i kuhajte 25-30 minuta.


Gotovo je kada kapljicu karamele ubacite u čašu vode, a ona se formira u čvrstu kuglicu. Gotov preljev sklonite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. 


3 Umočite jabuke

Brzo i pažljivo umočite svaku jabuku u karamelu i slažite na pripremljen papir. Dok je karamela još vrela posipajte jabuke dodacima po izboru. Ostavite da se ohlade i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.