Pita od bundeve

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 5min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od bundeve by Shutterstock Shutterstock
Američki klasik, poznat nam iz filmova i serija, tradicionalno se priprema za blagdane i praznike poput Dana zahvalnosti i Božića. Ova slastica fine i kremaste teksture zasigurno će osvojiti i najizbirljivija nepca.

Sastojci

Broj porcija
8
150 gsmeđeg šećera
1 žličicacimeta
½ žličicesoli
½ žličiceđumbira u prahu
¼ žličiceklinčića u prahu
3veća jaja
430 gpirea od bundeve
200 mlmlijeka
100 mlslatkog vrhnja
250 gprhkog tijesta
Tučeno vrhnje (po želji, za posluživanje)

Priprema

1Sjedinite sastojke

U manjoj posudi sjedinite šećer i začine. U većoj posudi, zatim, umutite jaja. Dodajte im pire od bundeve i smjesu sa šećerom i začinima, zatim, cijelo vrijeme miješajući, postepeno dolijevajte kondenzirano mlijeko. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.


2Razvaljajte prhko tijesto

Prhko tijesto razvaljajte te ga utisnite u pekač za pite promjera 23 cm. Pripremljeni nadjev prelijte preko tijesta.


3Pecite

Kako dno pite ne bi ostalo sirovo (nadjevu treba kraća termička obrada nego tijestu), obavezno kratko pecite samo tijesto u kalupu. Izbodite ga vilicom, prekrijte papirom za pečenje na kojemu je grah ili riža i pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva.


U tijesto iz pećnice sada izlijte nadjev, pa cijelu pitu pecite na 200 stupnjeva, 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i pecite još 40 do 50 minuta. Znat ćete da je pita gotova kada nožić ili čačkalica koje ste zaboli u sredinu kolača izađu čisti.


4Poslužite

Kada je pita pečena, ostavite ju dva sata da se ohladi, zatim ju poslužite s malo tučenog vrhnja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.