Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Prosijte brašno, sol i začin za medenjake u veću zdjelu.
Pripremite lonac srednje veličine i u njega dodajte med, šećer, maslac ili mast i mlijeko. Zagrijavajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kad se šećer rastopio sklonite s vatre i u vruće umiješajte sodu bikarbonu.
Smjesu s medom i šećerom pažljivo izlijte u zdjelu s brašnom, dodajte jaje i umijesite mekano tijesto. Tijesto se ne smije lijepiti za ruke, ali treba biti mekano i elastično.
Podijelite tijesto na 3 dijela, pa svaki komad razvaljajte u pravokutnik dimenzija 25×40 cm, debljine 3-4 mm. Prebacite koru na lim i pecite oko 8-10 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Pečenu koru oprezno maknite s lima i ostavite da se ohladi na ravnoj površini. Ponovite s ostatkom tijesta.
Dok se kore hlade vi napravite kremu. U zdjeli pomiješajte šećer, brašno, vanilin šećer i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte te kipuće mlijeko ulijte u smjesu šećera i brašna uz neprekidno miješanje.
Smjesu izlijte nazad u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Kad se krema zgusnula maknite je s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte maslac.
Složite kolač tako da svaku koru premažete ⅓ kreme. Medenu pitu ohladite 4 sata prije rezanja kako bi kore omekšale. Po želji poslužite s voćem.