Mac and cheese

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Mac and cheese by Shutterstock Shutterstock

Obožavano američko jelo od tjestenine i sira. Zapecite ga u pećnici, a da bi dobilo hrskavu koricu, posipajte parmezanom ili krušnim mrvicama. Tjestenina koju bi bilo najbolje koristiti su fusilli ili pipe rigate kako bi se umak od sira bolje 'uvukao'.

Sastojci

Broj porcija
3
350 gmakarona
75 gmaslaca
50 gglatkog brašna
750 mlmlijeka
300 gsira poput cheddara
sol
papar
par žlica krušnih mrvica i parmezana za posipati

Priprema

1 Skuhajte tjesteninu

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva, i to samo gornji grijač jer je cilj da vrh jela postane hrskav. Ako ne možete regulirati koji grijači rade, pomaknite rešetku na najvišu razinu u pećnici.


U veliki lonac stavite puno vode i posolite, u tom će se kuhati tjestenina. Pustite da zakuha, a za to vrijeme počnite pripremati beschamel.


Kad voda zakuha, stavite tjesteninu i kuhajte pola vremena od onog koje je napisano na pakiranju.


2 Pripremite beschamel umak

Zagrijte mlijeko koje će vam trebati za umak.


U loncu ili dubokoj tavi rastopite maslac i na to stavite brašno pa napravite zapršku. Podlijte mlijekom i dobro promiješajte pjenjačom kako ne bi nastale nikakve grudice.


Dodajte sir i miješajte dok se ne rastopi, umak će postati gladak. Posolite, popaprite i ubacite polukuhanu tjesteninu.


3 Ispecite

Prebacite sve u vatrostalnu posudu, pa posipajte parmezanom i krušnim mrvicama. Ako ih ne volite, preskočite ovaj korak. Stavite u pećnicu i pecite oko 15 minuta da se uhvati korica.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.