Pita krumpiruša

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita krumpiruša by Shutterstock Shutterstock

Pripremite pitu po ovom receptu i nitko vam neće vjerovati da ste je vi radili. Hrskavo tijesto punjeno sočnim nadjevom od krumpira najbolje paše uz čašu jogurta.

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

450 gglatkog brašna
300 mltople vode
3 žliceulja
prstohvat soli
1 žlicaocta

Nadjev

2 žliceulja
1 kgkrumpira
2 glavice luka, sitno nasjeckan
1 žličicasoli
½ žličicepapra
¼ žličicemljevene paprike
ulje, za razvlačenje tijesta

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

U većoj posudi sjedinite brašno i sol. Ulijte vodu, ulje i ocat uz konstantno miješanje. Kad ste ulili svu vodu umijesite mekano i glatko tijesto.


Što duže mijesite tijesto ono će biti mekše, elastičnije i lakše za razvlačenje. Tijesto prebacite u zdjelicu premazanu uljem, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Nadjev

2 Pripremite nadjev

Za to vrijeme operite i ogulite krumpir. Naribajte ga ili narežite na sitne kockice te posolite. U tavi zagrijte ulje te dodajte nasjeckan luk. Pržite luk oko 5 minuta, odnosno dok ne postane zlatne boje. Luk pomiješajte s krumpirom i začinite. Po potrebi dodajte još soli.


3 Razvucite tijesto

Radnu površinu na kojoj ćete razvlačiti tijesto prekrijte stolnjakom te dobro posipajte brašnom. Na sredinu stolnjaka stavite tijesto i razvaljajte ga valjkom koliko je moguće.


Lagano nauljite tijesto te ga razvucite rukama tako što ćete ga kružeći oko stola lagano vući prema van. Radnju ponavljajte sve dok tijesto ne postane gotovo prozirno, ali pazite da ne pukne. 


4 Zarolajte

Nakon što ste razvukli tijesto, nožem odrežite zadebljale rubove pa ga cijelog poškropite uljem. Pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite po razvučenom tijestu pa zarolajte s jedne i druge strane uz pomoć stolnjaka.


5 Ispecite pitu

Lim za pečenje nauljite te prebacite pripremljeno tijesto i složite ga u obliku puža. Pitu stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 30 minuta ili dok ne porumeni. Pečenu pitu izvadite iz pećnice i poslužite uz jogurt.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.