Veganski slani tart od kikirikija

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h
Ukupno vrijemeUkupno
4h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Veganski slani tart od kikirikija by Matei Negovetić Matei Negovetić

Ovaj tart dobitna je kombinacija za one koji vole slano i slatko na jednom mjestu. Desert koji to nije, a opet je. Čokolada, sol, kikiriki glavni su sastojci ovog veganskog deserta.

Sastojci

Broj porcija
8
200 gkikirikija
300 gdatulja
150 gkikiriki maslaca
7 žlicakokosovog ulja
200 gtamne čokolade
1½ žličicesoli
hladna voda

Priprema

1 Pripremite datulje

Otkoštite ih (ako već nisu) i namočite u vodi barem sat vremena prije pripreme.


2 Napravite podlogu

U blenderu usitnite kikiriki, 50g datulja, 2 žlice kokosovog ulja i 2 žlice vode dok se sve ne povežu u gustu smjesu. Tu smjesu utisnite u kalup za tortu i pravilno rasporedite.


3 Napravite kremu

U blender stavite 250g datulja, kikiriki maslac, žličicu soli, 3 žlice kokosovog ulja i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu (nekoliko minuta). Tu kremu stavite na utisnutu podlogu i pravilno je rasporedite po kalupu.


4 Napravite glazuru

Na 2 žlice kokosovog ulja rastopite čokoladu za kuhanje i dodajte pola žličice soli. Kad se rastopi čokolada, ostavite nekoliko minuta da odstoji. Prelijte tortu ravnomjerno sa rastopljenom čokoladom.


Tortu stavite u zamrzivač minimalno 4 sata kako bi se stisnula i kako bi je mogli rezati. Prilikom rezanja, namočite nož u kipuću vodu, prebrišite ga krpom i režite tortu. Ovako ćete dobiti ljepše komade torte i bit će vam lakše rezati.

Matei Negovetić
Matei Negovetić
Moje ime je Matei, dolazim iz Zagreba i ono što želim ljudima na svom blogu pokazati je to da je plant – based prehrana prehrana bez ograničenja. Da je to prehrana koju svatko može raditi, svatko tko se želi zabavljati u kuhinji, tko se želi igrati sa okusima, strukturama i mirisima. Da je ovo prehrana za svakog tko vjeruje da se od najjednostavnijih namirnica može napraviti najzanimljivije jelo. Moja priča je krenula prije više od dvije godine, kada sam prestao jesti meso te sam odlučio svoje svakodnevne recepte dijeliti s ljudima. Kako se cijela priča intenzivirala, tako sam odlučio svoje znanje dijeliti i na radionicama kao i na svojoj Akademiji plant – based kuhanja. Danas to želim dijeliti i dalje i biti primjer osobe koja smatra da plant – based prehrana podržava sve naše naume, želje i ciljeve. Recepte koje smišljam rezultat su razumijevanja namirnica – koja s kojom može ići, kakav će okus dati, koju strukturu želim u samom jelu, koje začine želim koristiti te je ono što zagovaram sezonalnost i dostupnost namirnica. Jednostavnost pripreme, okus i vizualni dio svakako su moje tri odrednice svakog pripremljenog jela.