Upalite pećnicu na 170°C.
Tikvu ogulite, prepolovite i očistite od sjemenki pa narežite na kockice. Zamotajte u alu foliju pa stavite peći oko 1 sat, odnosno dok ne omekša.
Za to vrijeme napravite tijesto tako da u dublju posudu stavite prosijano brašno, dodate sol i šećer, promiješate pa dodate hladni maslac narezan na kockice.
Maslac utrljajte u brašno pa kada se naprave mrvice, dodajte hladnu vodi u kratko umijesite. Nemojte mijesiti previše, tek toliko da se sastojci sjedine i da možete formirati tijesto u disk.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Od pečene tikve štapnim mikserom ili pomoću blendera napravite pire. Ukoliko radite u blenderu, dodajte malo vode i onda napravite pire.
Pećnicu zagrijte na 200°C pa razvaljajte tijesto tako da bude svugdje jednake debljine i stavite ga u kalup. Tijesto neka ide malo preko rubove pa višak uklonite i ostavite sa strane. Kalup zajedno s tijestom stavite u hladnjak na 10 minuta.
Za nadjev mikserom pomiješajte jaja i vrhnje za šlag, dodajte šećer, pire od tikve, začine, gustin i sve dobro promiješajte.
Tijesto izvadite iz hladnjaka pa u njega ulijte smjesu za nadjev i stavite u pećnicu na 15 minuta.
Nakon 15 minuta smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 30 minuta.
Pitu izvadite iz pećnice i ohladite. Ako nakon pečenja u sredini bude jako mekana, tijekom hlađenja će se stegnuti.
Prije posluživanja ohlađen pitu pospite bučinim sjemenkama i tostiranim bademima. Po želji dodajte sladoled ili tučeno vrhnje za šlag.