Pita od tikve

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od tikve by pricejednekuhace pricejednekuhace

Da mi je netko prije 5 godina rekao da ću od listopada do ožujka nekoliko puta tjedno uživati u jelima od bundeve, rekla bih mu da je lud. Nisam odrasla uz njezine mirise i okuse jer u Zagrebu nikako nije bio običaj jesti pečenu ili kuhanu bundevu. Malo po malo počela sam tek prije nekoliko godina otkrivati sve čari ove namirnice i oduševila se.

Sastojci

Broj porcija
8

Prhko tijesto

200 gbrašna (pola oštro, pola glatko)
130 ghladnog maslaca
1 žlicašećera u prahu
1 prstohvatsoli
3 žlicevode

Nadjev

400 gpirea od muškatne tikve
3jaja
100 mlslatkog vrhnja
100 gsmeđeg šećera
1 žličicacimeta
1 žličicađumbira
½ žličicemuškatnog oraščića
¼ žličicesoli
1 žlicaškrobnog brašna (gustina)

Posip

50 gtostiranih bučinih sjemenki
50 gbadema u listićima
sladoled

Priprema

1 Ispecite tikvu

Upalite pećnicu na 170°C.


Tikvu ogulite, prepolovite i očistite od sjemenki pa narežite na kockice. Zamotajte u alu foliju pa stavite peći oko 1 sat, odnosno dok ne omekša.


2 Zamijesite tijesto

Za to vrijeme napravite tijesto tako da u dublju posudu stavite prosijano brašno, dodate sol i šećer, promiješate pa dodate hladni maslac narezan na kockice.


Maslac utrljajte u brašno pa kada se naprave mrvice, dodajte hladnu vodi u kratko umijesite. Nemojte mijesiti previše, tek toliko da se sastojci sjedine i da možete formirati tijesto u disk.


Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.


3 Usitnite pečenu tikvu u pire

Od pečene tikve štapnim mikserom ili pomoću blendera napravite pire. Ukoliko radite u blenderu, dodajte malo vode i onda napravite pire.


4 Razvaljajte tijesto i stavite u kalup

Pećnicu zagrijte na 200°C pa razvaljajte tijesto tako da bude svugdje jednake debljine i stavite ga u kalup. Tijesto neka ide malo preko rubove pa višak uklonite i ostavite sa strane. Kalup zajedno s tijestom stavite u hladnjak na 10 minuta.


5 Napravite nadjev

Za nadjev mikserom pomiješajte jaja i vrhnje za šlag, dodajte šećer, pire od tikve, začine, gustin i sve dobro promiješajte.


Tijesto izvadite iz hladnjaka pa u njega ulijte smjesu za nadjev i stavite u pećnicu na 15 minuta.


6 Pecite

Nakon 15 minuta smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 30 minuta.


Pitu izvadite iz pećnice i ohladite. Ako nakon pečenja u sredini bude jako mekana, tijekom hlađenja će se stegnuti.


Prije posluživanja ohlađen pitu pospite bučinim sjemenkama i tostiranim bademima. Po želji dodajte sladoled ili tučeno vrhnje za šlag.

Priče jedne kuhače
Priče jedne kuhače
Pozdrav svima! Moje je ime Marina Obradović i autorica sam zbirke recepata Priče jedne kuhače. U kulinarskom svijetu sam od malena, a moja prva ljubav su bili kolači, što se s vremenom promijenilo. Danas kolače pripremam, ali ne s tolikim žarom kao slana jela koja posebno volim jer mogu improvizirati i svakom jelu dati svoju notu.

Ključne riječi