Maslac rastopite na laganoj vatri, a kekse usitnite valjkom za tijesto. Pomiješajte i utisnite u kalup za tortu promjera 22 centimetra (može i manji pa će torta biti viša) kojeg ste obložili papirom za pečenje. Ovo možete napraviti prstima ili uz pomoć čaše s ravnim dnom.
Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Kad se zagrije, stavite podlogu od keksa i maslaca i pecite 6 minuta.
Dok se podloga peče, svježi sir pomiješajte sa šećerom, jajima i rumom.
Pripremljenu kremu od sira stavite preko polupečene podloge od keksa i vratite u pećnicu na 45 minuta.
Već sada kiselo vrhnje pjenjačom pomiješajte sa šećerom tako da se ima vremena pretvoriti u glatku smjesu, a da ne ostanu kristalići šećera.
Nakon što se cheesecake pekao 45 minuta, ugasite pećnicu i preko pečene kreme od sira prelijte preljev od kiselog vrhnja i šećera. Vratite u ugašenu pećnicu na 10 minuta.
Izvadite, prvo ohladite na sobnoj temperaturi i onda stavite u hladnjak preko noći ili barem par sati da se stegne.