Domaći sir

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći sir by Shutterstock Shutterstock

Napravite domaći sir, jednostavno je.

Sastojci

Broj porcija
6
1 lmlijeka
½ žličicesoli

Priprema

1 Zakuhajte mlijeko

U lonac ulijte mlijeko, stavite na srednje jaku vatru i pričekajte da zavrije.


2 Pripremite gazu i cjedilo

Pripremite čistu gazu, koju ste prethodno malo navlažili vodom i zdjelu na koju ćete staviti cjedilo. 


3 Dodajte limunov sok

Nakon što je mlijeko zakuhalo, maknite s vatre i umiješajte limunov sok.


4 Pričekajte da se usiri

Ostavite smjesu da se usiri. Povremeno promiješajte.


5 Procijedite

Zgusnutu smjesu procijedite kroz cijedilo koje ste prethodno obložili gazom. Gazu lagano zavrnite i stisnite kako bi istekao višak sirutke u zdjelu koja je ispod cjedila. Sirutku sačuvajte.


6 Začinite

Otvorite gazu, posolite po ukusu, zamotajte i pustite da se cijedi sirutka. 


7 Zagrijte sirutku

Sirutku posolite i vratite u lonac da zakuha.  


8 Oblikujte

Zamotani sir prebacite u dublju tepsiju, prekrijte tanjurom i na njega položite neki teži predmet. Ostavite da stoji tako otprilike 10 minuta. Oblikujte ga pomoću gaze u četvrtasti oblik. Preklopite jednu po jednu stranicu gaze i pritom sir dobro pritisnite. Poklopite ga tanjurom i na njega vratite težak predmet. Ostavite tako da stoji 5 minuta. 


9 Iscijedite

Ponovno iscijedite sir od sirutke te ga opet zamotajte. Postupak ponovite još dva puta. Nakon što ga posljednji put premotate, stavite na njega tanjur, vratite težak predmet i pustite sat vremena. 


10 Poslužite

Sir je spreman za konzumaciju. Ako želite da sir bude mekši stavite ga u sirutku. Čuvajte u hladnjaku. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.