Moderni račići

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Moderni račići by Shutterstock Shutterstock

Sigurno se sjećate slatkog peciva posipanog šećerom koje je prije prodavala svaka pekara. Iako račići više nisu toliko popularni, kada se zaželite ovih peciva samo pratite jednostavni recept koji vam donosimo u nastavku.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gglatkog brašna
250 mlmlijeka
2 žličicesuhog kvasca (1 vrećica)
1 žličicašećera
1 žličicasoli
100 gmaslaca

Dodatno

50 gkristal šećera u koji ćete uvaljati račiće

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Suhi kvasac, šećer i mlako mlijeko promiješajte pa ostavite na toplom da se zapjeni, 5 do 10 minuta.


U veću zdjelu stavite glatko brašno, dodajte maslac sobne temperature i sol pa prstima utisnite maslac u brašno da nestanu komadići.


Ulijte dignuti kvasac, zamijesite mekano tijesto i po potrebi dodajte još malo brašna (do 50 g) i ostavite 45 minuta da se digne u posudi pokrivenoj čistom kuhinjskom krpom.


2 Oblikujte

Upalite pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva.


Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu oko 1 cm, izrežite krugove kalupom za krafne ili velikom čašom i preklopite na pola pa opet na pola (dobit ćete peciva nalik trokutima).


3 Ispecite

Uvaljajte račiće u šećer (samo s gornje strane) i složite u lim za pečenje obložen papirom. Kad ih stavljate na papir za pečenje između svakog ostavite prostora da se ne dodiruju jer će narasti tijekom pečenja.


Pecite 20 do 25 minuta na 200 stupnjeva.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.