Engleski muffini

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Engleski muffini by Shutterstock Shutterstock
Iako nisu klasični slatki muffini, već su nešto više poput kruščića, ovi su muffini jednako pahuljasti i meki te su izvrsni za ukusan početak dana. Vrlo su jednostavni za pripremiti, a ne zahtijevaju ni previše sastojaka.

Sastojci

Broj porcija
8
120 mlvode
80 mlmlijeka
7 ginstant kvasca
300 gbrašna (pola oštrog, pola glatkog)
1 žličicasoli
40 gmaslaca sobne temperature
2 žlicebrašna od durum pšenice

Priprema

1Umijesite tijesto

U manjoj posudi sjedinite mlaku vodu, mlako mlijeko i kvasac. Ostavite sa strane na 5 do 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Na mikser pričvrstite nastavke za tijesto te u drugoj posudi sjedinite brašno i sol. Dodajte smjesu s kvascem i umijesite u elastično tijesto. Nakon što dobijete glatko tijesto, dodajte omekšali maslac i nastavite mijesiti dok se maslac u potpunosti ne sjedini s tijestom koje bi trebalo biti elastično i glatko. Tijesto ostavite u posudi, prekrijte ga krpom ili plastičnom folijom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da naraste. 


2Oblikujte

Nakon što je prošlo sat vremena, a tijesto je naraslo, razdijelite ga na osam jednakih dijelova. Svaki komad oblikujte u lopticu koju ćete zatim lagano spljoštiti kako biste dobili „pljeskavicu“. Lim za pečene pobrašnite durum brašnom. Na pobrašnjeni lim poslažite muffine pazeći, pri tome, da između njih ostavite dovoljno prostora. Prekrijte plastičnom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi 45 do 50 minuta kako bi tijesto još malo naraslo. Ako ih planirati praviti za doručak, možete ih čak ostaviti i u hladnjaku 2 do 3 sata ili preko noći.


3Pržite

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na srednje jakoj vatri zagrijte veliku tavu od lijevanog željeza ili neprianjajuću tavu, stavite 4 muffina. Najbolje radite u turama jer će vam tijesto rasti dok se zagrijava. Poklopite i pržite po 3 minute sa svake strane kako bi dobili lijepu zlatnu boju. Ponovite s preostalim muffinima te ih prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. 


4Pecite

Muffine stavite u prethodno zagrijanu pećnicu, pecite 6 do 8 minuta dok se u potpunosti ne ispeku, a boja ostane lijepa zlatno smeđa. Gotove muffine izvadite iz pećnice kako bi se ohladili, zatim ih poslužite sobne temperature.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.