Bangers and mash

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Bangers and mash by Shutterstock Shutterstock

Britanci obožavaju ovaj recept. Sočne kobasice s pire krumpirom i preljevom od luka najbolja su hrana za zimu i hladnije dane.

Sastojci

Broj porcija
4
8kobasica

Pire krumpir

1 kgkrumpira
1 prstohvatsoli
4 žlicemaslaca
200 mlmlijeka

Umak od luka

100 gmaslaca
2žuta luka
2 žličicešećera
100 mlcrnog vina
2grančice svježeg timijana (može i suhog)
400 llvode
1kocka goveđeg temeljca
1 žličicasoli
1 žličicacrnog papra
1 žlicabalzamičnog octa
1 žlicakukuruznog škroba
2 žlicevode

Priprema

1Pripremite pire krumpir

Stavite krumpir u lonac s vodom i posolite. Zakuhajte, smanjite vatru na i kuhajte oko 15 do 20 minuta. Kada su gotovi ocijedite krumpire, ogulite i zgnječite. Pazite da ne gnječite previše ili će krumpir postati ljepljiv. Potom umiješajte maslac.


Nakon što se otopi, postupno umiješajte i vruće mlijeko, dajte vremena krumpiru da upije tekućinu nakon svakog dodavanja. Po potrebi dodajte još vrućeg mlijeka kako biste postigli željenu konzistenciju. Začinite soli i paprom po ukusu.


2Pripremite kobasice

Dok se krumpir kuha, stavite kobasice u posudu za pečenje s malo ulja i pecite kobasice oko 10 minuta sa svake strane ili dok lijepo ne porumene. (Alternativno, možete pržiti kobasice, ali pečenjem dobivate posebno lijepu hrskavu vanjsku ljusku sa sočnom unutrašnjosti.)



3Pripremite umak od luka

Otopite 50 g maslaca u loncu na srednje jakoj vatri i pirjajte narezani luk i šećer oko 30 minuta dok se ne karamelizira. Onda dodajte crno vino i začinsko bilje i pustite da prokuha 2 minute, pa smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta. Potom dodajte temeljac, senf i sol te zakuhajte, pa smanjite vatru na lagano i kuhajte još 20 minuta.


Na kraju dodajte začine, ocat, kukuruzni škrob pomiješan sa žlicom vode i pirjajte još 1 do 2 minute dok se ne zgusne, neprestano miješajući. Potom dodajte preostali hladni maslac i miješajte dok se ne otopi. Posolite i popaprite po ukusu.


4Poslužite

Za posluživanje, na svaki tanjur stavite pire krumpir, na pire položite kobasice i prelijte umakom od luka.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.