Odojak na ražnju

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h
Ukupno vrijemeUkupno
4h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Odojak na ražnju by Shutterstock Shutterstock

Ovo je najbolji način za pečenje odojka i postizanje fine i hrskave korice bez puno muke.

Sastojci

Broj porcija
10
10 kgodojka
soli 2 % težine odojka

Priprema

1Pripremite odojak za pečenje

Za pripremu vam treba vanjski roštilj s ražnjem.


Kupite očišćen odojak bez iznutrica te po želji dodatno isperite unutrašnjost odojka od eventualnih zaostatak krvi i slično.


Odojka stavite na ražanj. Napravite rupu na leđima i žicom dobro svežite odojak za ražanj da se ne bi okretao prilikom pečenja.


2Posolite

Posolite rukom nutrinu odojka, zatim zašijte posebnim (kuhinjskim) konopcem ili žicom. Njušku i prednje nožice, te zadnje nožice također žicom zavežite za ražanj.


Cijeli odojak posolite i izvana.


3Ispecite

Stavite peći tako da postavite ražanj na 30 do 50 cm visine od poda, a vatru ložite 50-ak centimetara od odojka cijelom dužinom.


Odojak na početku pečenja ako želite možete malo namazati s masti. Poslije stavite neki pleh ispod odojka da se skuplja mast koja kapa te s njom premazujte tijekom pečenja. 


Kada se odojak zagrije (nakon 30 do 60 minuta) lopatom podbacujte žeravicu ispod odojka, s tim da ipak većina bude pored odojka. Nastavite ga peći još 3 do 4 sata ovisno o veličini odojka i temperaturi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.