Lisnata pogača

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Lisnata pogača by Shutterstock Shutterstock

Ovu lisnatu pogaču možete poslužiti umjesto kruha.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gbrašna
20 gsvježeg kvasca
200 mlmlijeka
1 žličicasoli
1 žličicašećera
5 žlicaulja

Za premazati tijesto

150 gmaslaca

Za premazati pogaču

1žumanjak
1 žličicasezama

Priprema

1Pripremite tijesto

Stavite brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje, dodajte izmrvljeni kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka te ostavite da se digne. Potom dodajte sol, ulje i ostatak mlijeka te zamijesite tijesto.


Dobro ga izmijesite da dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.

Ostavite tijesto na toplom da se diže oko sat vremena.


Onda ga premijestite na pobrašnjenu radnu površinu, podijelite na pet jednakih dijelova i od svakog napravite lopticu. Ostavite ih još 10 minuta.


2Razvaljajte tijesto

Svaku lopticu razvaljajte na veličinu plitkog tanjura, četiri premažite omekšanim maslacem i slažite jednu na drugu, na kraju stavite petu, ali nepremazanu.


Tijesto zatim razvaljajte u krug promjera do 45 cm. Od kruga isijecite obruč oko 2 do 3 cm širine, a preostali krug isijecite na 16 jednakih dijelova (trokuta).


Potom trokute tijesta zamotajte, ali ne kao kiflice, nego motajte tako da idete ravno uz jednu stranicu trokuta (ali možete se i poigrati kako vam se sviđa).


Poredajte smotane trokute u okrugli lim premazan uljem ili maslacem.

Tijesto obruča isijecite na četiri jednaka dijela, te pravite ružice i stavljajte ih u sredinu lima za pečenje.


3Ispecite pogaču

Ostavite tijesto na toplom da se digne oko pola sata pa premažite žumanjkom, posipajte sezamom i pecite na 200 stupnjeva dok pogača ne porumeni, oko 45 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.