Slane kifle

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Slane kifle

Slane kifle svi vole, najčešće ih pravimo kada je hladnije vrijeme. Dobre su i ukusne u svako doba dana - kao doručak, užina, večera. Jednako primamljivo i djeci i odraslima. Kao prilog uz njih možemo poslužiti razne suhomesnate proizvode, mliječne proizvode, razne salate i slično.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgglatkog brašna
1 kockakvasca
300 mlmlijeka
200 mlsuncokretovog ili biljnog ulja
200 mlvode
1½ žličicesoli
1jaje za premaz
100 gmaslaca za ribanje preko kifli

Priprema

1 Zamijesite tijesto

U veću posudu stavite glatko brašno. Odvojite trećinu mlijeka za dizanje kvasca - razmrvite ga i pomiješajte s toplim mlijekom.


Dok se kvasac diže, dodajte u brašno ostatak mlijeka, ulje i vodu te nadošao kvasac i sol.


Umijesite tijesto i ostavite da stoji 45 minuta dok se ne udvostruči.


2 Ugrijte pećnicu

Prije nego idete oblikovati kiflice upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva, bit će spremna taman kad zarolate kiflice.


3 Oblikujte kiflice

Na ravnoj podlozi podijelite tijesto u 6 jednakih loptica, svaku razvaljajte u krug, režite u 6 jednakih trokuta i motajte kiflice od šireg dijela prema užem.


Redajte na pleh obložen papirom za pečenje.


4 Premažite jajem i posipajte maslacem

Svaku kiflu premažite jajetom i povrh svih naribajte maslac (mora biti u hladnjaku kako bi se mogao naribati).


5 Ispecite

Pecite na 180 stupnjeva 30 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.


U slast!

lucky-77