Upalite pećnicu da se grije na 175 stupnjeva. Kalup za kuglof lagano nauljite, ali dobro tako da prijeđete sve udubine i onda pobrašnite s malo oštrog brašna.
Bitno je da cijela površina kalupa bude pouljena i pobrašnjena tako da se kuglof ne zalijepi tijekom pečenja.
Miksajte jaja i šećer da postane pjenasto, dodajte ostale sastojke i miksajte kratko da nastane glatka smjesa.
Svježi sir kratko izmiksajte s ostalim sastojcima. Ako je premokar, sat vremena prije nego što idete raditi kuglof stavite sir u cjedilo (na primjer ono sitno za rižu) da izađe višak tekućine.
U kalup ulijte 2/3 tamne smjese i stavite u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Izvadite van, stavite smjesu od sira, ali samo pripazite da ju ne stavljate da dodiruje kalup jer bi se mogla zalijepiti.
Preko smjese od sira prelijte ostatak tamne smjese i vratite kuglof u pećnicu. Pecite oko 50 minuta.
Kad je pečen, prohladite ga u kalupu, pa ga tek onda izvadite (lakše puca kad je vruć - vrijedi za sve biskvite).
Hladan kuglof možete samo posuti šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom.