Školjkice s pekmezom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Školjkice s pekmezom by Shutterstock Shutterstock
Školjkice s pekmezom by Shutterstock Shutterstock
Školjkice s pekmezom by Shutterstock Shutterstock
Školjkice s pekmezom by Shutterstock Shutterstock

Slatke školjkice koje mogu u zatvorenoj posudi i na hladnom stajati par dana. Punite ih slobodno i nečim drugim - marmelada od bilo kojeg voća, čokoladni namazi, što god.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

250 gglatkog brašna
250 goštrog brašna
1 vrećicapraška za pecivo
250 gsvinjske masti
100 gšećera u prahu
100 mlbijelog vina
1limun (naribana korica)
1 žlicaruma

Punjenje

250 gpekmeza od šljiva

Dodatno

100 gšećera prahu za uvaljati

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Pomiješajte glatko i oštro brašno s praškom za pecivo. Dodajte hladnu svinjsku mast pa kratko prstima razmrvite u brašnu.


Ubacite šećer, bijelo vino, limunovu koricu i rum pa zamijesite glatko tijesto.


2 Zagrijte pećnicu i pripremite lim za pečenje

Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva. Lim za pečenje (onaj veliki iz pećnice) obložite masnim papirom.


3 Oblikujte školjkice

Tijesto razvaljajte na par milimetara debljine. Režite krugove okruglim kalupom za krafne ili čašom. Probajte iskoristiti što više razvaljanog tijesta.


Naravno, ono što ostane se lako premijesi, ali nije kao ovo prvo, uvijek je malo tvrđe.


Na sredinu svakog kruga stavite pola žličice ili žličicu pekmeza od šljiva, jedan kraj kruga možete prijeći prstom kojeg ste namočili u vodu da se lakše zalijepi.


Preklopite svaki krug napunjen pekmezom. Krajeve pritisnite vilicom.


4 Ispecite

Školjkice poredajte na lim za pečenje uz centimetar razmaka. Pecite 15 do 17 minuta, ovisno o tome koji ste kalup koristili za izrezivanje i koliko su školjkice velike.


Moguće da ćete morati odraditi pečenje u dvije ture jer neće sve školjkice stati odjednom.


5 Uvaljajte u šećer u prahu

Još vruće školjkice uvaljajte u šećer u prahu. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih možete staviti u zatvorenu kutiju.