Slatka štrudla od bundeve

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Slatka štrudla od bundeve by Shutterstock Shutterstock

Štrudla od bundeve u slatkoj verziji.

Sastojci

Broj porcija
8

Vučeno tijesto

500 gbrašna za vučena tijesta ili glatkog brašna
75 mlbiljnog ili suncokretovog ulja
300 mlmlake vode
1 žličicasoli
ulje za premazati tijesto

Nadjev od bundeve

1 kgbundeve
½ žličicesoli
100 gšećera
¼ žličicecimeta

Dodatno

50 mlulja za premazati tijesto
100 grastopljenog maslaca za premazati štrudle

Priprema

1 Zamijesite tijesto

U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Ako vam je tijesto presuho slobodno dodajte još vode, a ako se tijesto lijepi dodajte još brašna. Bitno da sve dodajete malo po malo.


Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom.


Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, stavite na tanjur, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara oko 30 minuta.


2 Napravite nadjev

Bundevu ogulite, očistite unutrašnjost i naribajte. Posolite i promiješajte pa ostavite 15-ak minuta da pusti vodu. Istisnite rukama višak vode i iscijeđenu bundevu pomiješajte sa šećerom i cimetom (ako ne volite cimet, samo ga izostavite).


3Razvucite tijesto

Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.


Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite (to možete ostaviti i premijesiti za drugu rundu štrudle), a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.


4Rasporedite nadjev

Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Nadjev bi bilo najbolje rasporediti rukama kako bi izbjegli grudice i ravnomjerno rasporedili nadjev po cijelom tijestu.


5Zarolajte tijesto

Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane.


Složite u nauljen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Premažite rastopljenim maslacem.


6Ispecite

Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava.

Napomena

Možete koristiti i gotove kore ako vam je tako bolje ili brže.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.