U loncu na srednjoj vatri otopite maslac pa dodajte vodu. Zagrijte do vrenja pa ubacite sol i cijelu količinu brašna odjednom.
Brzim pokretima promiješajte sve sastojke kuhačom. Smjesa je gotova kad se počne odvajati od rubova lonca. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dva velika kalupa za pečenje premažite maslacem pa obložite masnim papirom.
U prohlađenu smjesu dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro umutite smjesu. Trebate dobiti gušću smjesu nalik na pastu.
Napunite slastičarsku vrećicu smjesom pa istisnite na masni papir otprilike 2 žličice po profiterolu, promjera oko 5 cm. Neka bude razmaka između profiterola jer će pečenjem narasti.
Ako ste dobili oštre rubove, lagano smočite ruke vodom i poravnajte tijesto kako biste nakon pečenja dobili pravilne kuglice.
Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva pa ubacite profiterole. Pecite ih oko 15 minuta dok ne postanu hrskavi.
Izvadite, probušite rupice koje ćete kasnije puniti kremom pa vratite na još 5-7 minuta u pećnicu.
Potpuno ohladite profiterole prije punjenja kremom i prelijevanja čokoladom.
Žumanjke mutite s pola količine šećera dok ne dobijete svijetlu smjesu.
U loncu zagrijte mlijeko, vaniliju i ostatak šećera. Kada smjesa prokuha, ulijte 1/4 u smjesu s jajima. Postupno dodajte ostatak. Bitno je ne dodati sve odjednom jer bi se jaja mogla zgrušati.
Vratite sve u lonac i kuhajte 2-3 minute uz miješanje dok se krema ne stisne.
Gotovu kremu prebacite u zdjelu i pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Hladite kremu u hladnjaku barem 4 sata.
Napunite slastičarsku vrećicu kremom pa utisnite u profiterole na izbušenim mjestima.
Otopite čokoladu u slatkom vrhnju - u loncu na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici. Preljev treba biti topao prilikom serviranja.