Profiteroli

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Profiteroli by Shutterstock Shutterstock
Profiteroli by Shutterstock Shutterstock

Hrustavo tijesto punjeno je slastičarskom kremom i preliveno čokoladnim preljevom. Za bržu varijantu umjesto slastičarske kreme možete koristiti sladoled ili šlag.

Sastojci

Broj porcija
48

Choux tijesto

100 gmaslaca
250 mlvode
150 gglatkog brašna
4velika jaja
1 prstohvatsoli

Krema

4žumanjka
110 gšećera
40 gkukuruznog škroba
600 mlpunomasnog mlijeka
1 žličicaekstrakta ili arome vanilije

Preljev

250 gtamne čokolade
250 mlslatkog vrhnja

Priprema

Choux tijesto

1Otopite maslac u vodi pa dodajte sol i brašno

U loncu na srednjoj vatri otopite maslac pa dodajte vodu. Zagrijte do vrenja pa ubacite sol i cijelu količinu brašna odjednom.


Brzim pokretima promiješajte sve sastojke kuhačom. Smjesa je gotova kad se počne odvajati od rubova lonca. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.


2Dok se smjesa hladi, pripremite kalupe

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dva velika kalupa za pečenje premažite maslacem pa obložite masnim papirom.


3Dodajte jedno po jedno jaje i mutite nakon svakog

U prohlađenu smjesu dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro umutite smjesu. Trebate dobiti gušću smjesu nalik na pastu.


4Istisnite i poravnajte smjesu

Napunite slastičarsku vrećicu smjesom pa istisnite na masni papir otprilike 2 žličice po profiterolu, promjera oko 5 cm. Neka bude razmaka između profiterola jer će pečenjem narasti.


Ako ste dobili oštre rubove, lagano smočite ruke vodom i poravnajte tijesto kako biste nakon pečenja dobili pravilne kuglice.


5Pecite na 180 stupnjeva dok ne postanu hrskavi.

Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva pa ubacite profiterole. Pecite ih oko 15 minuta dok ne postanu hrskavi.


6Probušite profiterole za kasnije punjenje kremom.

Izvadite, probušite rupice koje ćete kasnije puniti kremom pa vratite na još 5-7 minuta u pećnicu.


Potpuno ohladite profiterole prije punjenja kremom i prelijevanja čokoladom.

Krema

1Žumanjke mutite s dijelom šećera

Žumanjke mutite s pola količine šećera dok ne dobijete svijetlu smjesu.


2Zagrijte ostale sastojke pa pažljivo spojite smjese

U loncu zagrijte mlijeko, vaniliju i ostatak šećera. Kada smjesa prokuha, ulijte 1/4 u smjesu s jajima. Postupno dodajte ostatak. Bitno je ne dodati sve odjednom jer bi se jaja mogla zgrušati.


3Kuhajte dok se krema ne stisne pa ohladite u hladnjaku

Vratite sve u lonac i kuhajte 2-3 minute uz miješanje dok se krema ne stisne.


Gotovu kremu prebacite u zdjelu i pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Hladite kremu u hladnjaku barem 4 sata.


4Punite profiterole kremom

Napunite slastičarsku vrećicu kremom pa utisnite u profiterole na izbušenim mjestima.

Preljev

1Zagrijte čokoladu i slatko vrhnje

Otopite čokoladu u slatkom vrhnju - u loncu na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici. Preljev treba biti topao prilikom serviranja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.