Pržene šljive

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pržene šljive by Vanja Vukadinović
Vanja Vukadinović

Recept za pržene šljive iz stare kuharice Merice Majetić. Više o receptu i kako je Vanja do njega došla pročitajte OVDJE.

Sastojci

Broj porcija
8
500 gsuhih šljiva
50 gbadema
130 mlmlijeka
90 gglatkog brašna
1jaje
1 žlicaruma
1 prstohvatsoli

Dodatno

ulje za prženje
šećer u prahu (za posipanje)
cimet (za posipanje)

Priprema

1Blanširajte bademe

Bademe prokuhajte i ogulite.


2Pripremite suhe šljive

Ukoliko su šljive suhe i tvrde, kratko ih prokuhajte da malo omekšaju. Ako su dovoljno mekane da ih možete puniti, odmah radite s njima.


3Nadjenite šljive

Omekšale šljive napunite sa blanširanim bademima. Potreban vam je jedan badem za jednu šljivu. 


4Pripremite tijesto

Od brašna, mlijeka, jaja, ruma i malo soli pripremite tekuće tijesto slično onome za palačinke, samo gušće. Sve dobro promiješajte ili izradite mikserom da se sastojci sjedine.


5Uvaljajte šljive u tijesto i ispržite ih

U dublju posudu ulijte ulje za prženje. Svaku šljivu uvaljajte u smjesu i spustite u vruće ulje. Kada porumene, šljive su gotove.


Izvadite ih šupljom žlicom i stavite na ubrus da upije višak masnoće.


6Poslužite ih

Pospite ih šećerom u prahu i cimetom. I uživajte!

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.